Stav

Da li će Facebook moći da izbegne kraj? Akcije pale za 25%, svi beže na druge mreže- Evo zašto je to tako

Da li će Facebook moći da izbegne kraj? Akcije pale za 25%, svi beže na druge mreže- Evo zašto je to tako

Sve dok je broj korisnika “Fejsbuka” rastao, Mark Zakerberg osećao se sposobnim da se izvuče iz svih skandala i kritika. Ali, sada više ne može da se osloni na tu liniju odbrane.

Nedavno preimenovan u “Metu”, “Fejsbuk” se prošle nedelje povlačio u medijima, ali ovog puta ne zbog skandala već finansijskih rezultata, koji su bili tako neočekivano loši da su akcije u jednom trenutku pale za 25 odsto, skidajući kompaniji 240 milijardi dolara tržišne vrednosti, što je dalje dovelo do dva odsto pada Nasdakovog indeksa.

Podsećajući da je “Fejsbuk” do sada bio “mašina za štampanje novca”, Džon Noton, predsednik savetničkog odbora Centra za tehnologiju i demokratiju Minderu na Kembridžu, navodi da su njegove akcije u jednom trenutku, 2019, čak porasle nakon što je Federalna trgovinska komisija kaznila kompaniju sa pet milijardi dolara, jer je Volstrit registrovao navodno veliku kaznu kao ekvivalent ujeda buve na slonu.

BELA KUĆA: Invazija na Ukrajinu počinje 16. februara- Rusija odgovorila

Ali, ovog puta je bilo drugačije, a tri faktora se izdvajaju iz izveštaja o konferencijskom razgovoru između Zakerberga sa berzanskim analitičarima – uticaj “TikToka”, potez “Epla” da od korisnika “ajfona” zahteva da pristanu da ih oglašivači prate, te otkriće da je do sada nezaustavljivi rast broja korisnika “Fejsbuka” u zastoju.

Novootkrivena opsesija Zakerberga “TikTokom”, kako navodi Noton u autorskom članku za “Gardijan”, mora da je zbunila mnoge posmatrače. Na kraju krajeva, “TikTok” nije društvena mreža već platforma za kratke video snimke zabavnog sadržaja. U vlasništvu je kineske kompanije “BajtDens”, ne razume je niko stariji od 40 i osvojila je svet preko noći, ističe Noton.

Razlog zašto je Zakerberg zabrinut zbog “TikToka” je u tome što ova platforma “brilijantno” služi demografskoj grupi takozvanih mladih odraslih osoba koje “Fejsbuk” više ne služi tako dobro.

“Fejsbuk” je nekad bio stecište mladih, ali to se promenilo poslednje decenije, uprkos naporima kompanije. Dok je 2012. čak 94 odsto tinejdžera imalo nalog na “Fejsbuku”, prema istraživanju centra “Pju” među mladima od 12-17 godina, skoro deset godina kasnije je u anketi “Pajper Sendlera” među 10.000 tinejdžera svega 27 odsto maloletnika reklo da su članovi platfome.

– Problem za “Metu” je što se njeno poslavanje ne temelji na objavljivanju sadržaja vaših prijatelja, već na angažovanju i prikazivanju oglasa, što znači da je svaka usluga koja zauzima vaše vreme i pažnju – a “TikTok” zauzima mnogo toga – osnovna pretnja – rekao je tehnološki analitičar Ben Tompson.

Drugi izvor problema za Zakerbergovu kompaniju je uticaj “Eplove” karakteristike “transparentnosti praćenja aplikacija” (ATT), uvedene prošle godine sa verzijom 14.5 njegovog mobilnog operativnog sistema. To je od korisnika “ajfona” zahtevalo da daju eksplicitni pristanak za praćenje aplikacija na nivou korisnika i identifikacije uređaja što je, razumljivo, dovelo do masovnog odbijanja.

Uticaj na “Fejsbuk” je sada postao jasan, ističe Noton – 10 milijardi izgubljenog prihoda od oglašavanja. To je 8,5 odsto prihoda kompanije iz 2021, a što je još važnije četvrtina ukupnog profita za ovu godinu.

Ipak, “Fejsbuk” je i do sada nailazio na probleme i oporavljao se. Kao kompanija ima ogromne resurse novca i talenata. Vremenom bi možda uspeo da nađe način da odvuče mlade odrasle osobe sa “TikToka” i privuče ih sebi, ili zaobiđe “Eplov” ATT.

Ali, za sve koji dugoročnije gledaju na Zakerbergove poteškoće, velika priča je da je korisnička baza kompanije možda prestala da raste. Brojke objavljene prošle nedelje pokazuju da je broj dnevnih aktivnih korisnika opao za 500.000 i deluje da se broj mesečnih aktivnih korisnika izravnao na 2,91 milijardu. Ako je ovo početak trenda, to je zaista značajno, zaključio je Noton.

U Amazonu na delu vakcinalni aparthejd

Postoji još jedan mnogo bitan uticaj propasti ka  kojoj srlja Facebook pored gore navedenih a tiče se cenzure svojih korisnika. Zakerberg je pre 2 godine, dozvolio Džordžu Sorošu tj. njegovim istaknutim radnicima da osnuju takozvani “sud časti” kroz koji cenzuru vrše “fektčekerske” redakcije direktno finansirane od strane Soroševe fondacije “za otvoreno društvo” te time doveo do još većeg odasipanja korisnika i realnce slike za buduće korisnike koji izbegavaju da budu cenzurani te se odlučuju za neke od drugih aplikacija.

TikTok kojim je kako kažu stručnjaci opsednut i sam Zakerberg je jedna od najopasnijih aplikacija na globalu i to ne samo zbog mogućih seksualnih manijaka koji vrebaju najmlađe na ovoj mreži već i zbog prikupljanja podataka o korisnicima za koje se ne zna gde na kraju završavaju.

NultaTačka