Da li će Kenedi ovo da dopusti?! Gejts uvodi u američki ishranu laboratorijski uzgojeno “mleko”
Dok mnogi i dalje postavljaju pitanja o stvarnim razlozima za promene u prehrambenoj industriji, Bil Gejts nastavlja sa svojim planovima da u američku ishranu uvede laboratorijski uzgojeno “mleko”. Proizvod pod nazivom UnReal Milk, razvijen od strane startap-a Brown Foods, uskoro će biti dostupan potrošačima.
Iako kompanija tvrdi da je ovo korak ka održivijoj budućnosti hrane, postavlja se pitanje – da li će Robert F. Kenedi džunior i američke vlasti dozvoliti da ovakvi proizvodi postanu svakodnevni deo ishrane?
Ova nova kompanija sa sedištem u Bostonu obećava da će „spasiti planetu“ od „klimatskih promena“ uvođenjem laboratorijski uzgojenog „mleka“ u ishranu šire javnosti. Brown Foods, kompanija koja je indirektno finansirana od strane Bila i Melinde Gejts fondacije, priprema se da predstavi UnReal Milk.
Kompanija se opisuje kao „startap koju čine naučnici sa Stenforda, Univerziteta Rajs i IIT Delhija, i koji stvara narednu generaciju hrane i mlečnih proizvoda, koji su bez životinja i održivi“.
Brown Foods tvrdi da je njihov proizvod UnReal Milk prvi laboratorijski uzgojeni mleko od krave, piše Forbes. Međutim, ovo „mleko“ se proizvodi bez jedne jedine krave.
Prema rečima osnivača, UnReal Milk se proizvodi korišćenjem kulture ćelija „žive“ krave. Tvrde da piće replicira nutrijente, ukus i teksturu tradicionalnog mleka. Ovaj proizvod, kako oni tvrde, može se prerađivati u puter, sir i sladoled.
Osnivači kompanije tvrde da se njihov laboratorijski proizvod bori protiv „globalnog zagrevanja“ nudeći alternativu sa manjim emisijama ugljen-dioksida i bez okrutnosti prema životinjama.
Brown Foods navodi da njihov metod proizvodnje smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 82%, upotrebu vode za 90% i upotrebu zemljišta za 95%, bez oslanjanja na stočarstvo.
Kompanija vidi svoju tehnologiju kao način za ublažavanje dugoročnih problema sa mlečnim industrijama.
„Suočavamo se sa velikim izazovima u budućnosti hrane“, kaže Sohail Gupta, osnivač i CEO Brown Foods. Gupta je osnovao startap 2021. godine zajedno sa Bhavnom Tandon i Avhijetom Kapurom.
„U sektoru mleka, stočarstvo čini 30% globalnih emisija metana, dok je kvarenje lanca snabdevanja veliki problem“, tvrdi Gupta.
„Uz to, stočarstvo zavisi od optimalnih klimatskih uslova, a proizvodnja mleka ne može se lako regulisati – kao što se videlo tokom „COVID-19 pandemije“, kada su prekidi u lancu snabdevanja onemogućili da se proizvodnja mleka jednostavno zaustavi“, dodaje on.
„UnReal Milk ima za cilj da reši ove izazove, bezživotinjske i održive alternative, koristeći tehnologiju za sigurniji i kontrolisani mlečni proizvod.“
Prema Gupti, njegov tim je postigao ovo u samo tri godine, dok su drugi startapovi na sličnim projektima radili duplo duže.
Startap je obezbedio 2.36 miliona dolara u početnim ulaganjima od investitora, uključujući Y Combinator, AgFunder, SRI Capital, Amino Capital i Collaborative Fund.
Međutim, Gupta nije pomenuo da su neki od investitora kompanije, kao što je AgFunder, finansirani od strane Bila i Melinde Gejts fondacije.
Kompanija posluje u SAD-u i Indiji, a sada prelazi ka komercijalizaciji.
UnReal Milk će uskoro biti „predstavljeno“ u američkoj ishrani.
Prva verzija UnReal Milk već je u procesu laboratorijske validacije. Nezavisna ispitivanja sa Whitehead Institute for Biomedical Research, koji je povezan sa MIT-om, potvrdila su prisustvo svih esencijalnih mlečnih proteina, čineći proizvod strukturno identičnim tradicionalnom mleku.
Brown Foods je takođe potvrdio da UnReal Milk sadrži iste mlečne masti, prvenstveno trigliceride, i ugljene hidrate koji se nalaze u konvencionalnom mleku, što znači da je verovatnije da će proizvod biti odobren od strane američkih regulatora.
Stručnjak za biopharmaceutsku proizvodnju, Dr. Richard Bratc, profesor hemijskog inženjeringa na MIT-u, pozdravio je laboratorijski uzgojeno „mleko“ kao „prekretnicu“.
Ovo dolazi u trenutku kada laboratorijski uzgojeni proizvodi nastavljaju da se pojavljuju, jer globalisti sve više demonizuju tradicionalnu poljoprivredu.
U laboratorijskom sektoru, „meso“ je dominiralo u medijima, obezbedivši 2 milijarde dolara ulaganja 2022. godine i odobrenje od strane USDA 2023. godine.
Bil Gejts je jedan od vodećih zagovornika laboratorijski uzgojenih „hrana“.
Osnivač Microsoft-a ulagao je značajna sredstva u „sintetičko meso“, kao i u drugo „mleko“ na bazi insekata, napravljeno od tečnog crva.
Gejts je takođe lansirao i lažni „maslac“.
On tvrdi da će prehrana ovim proizvodima pomoći u borbi protiv „klimatskih promena“ smanjenjem zavisnosti od farmera.
Iako Gejts nastavlja sa svojom ‘vizijom transformacije’ prehrambene industrije, prava borba biće između interesa tehnoloških inovacija i prirodnih metoda proizvodnje hrane. Da li će Trampova administracija zajedno sa Kenedijem i drugi lideri dozvoliti da ovakvi proizvodi zauzmu svoje mesto na tržištu, ili će se potruditi da zaštite tradicionalnu poljoprivredu u Americi? Ovaj razvoj događaja sigurno će oblikovati budućnost ne samo američke ishrane već i celog sveta.