Srbija Sve vesti

DA LI ĆE SMETI DA IH UVEDU?! ĐERLEK NAJAVIO SEDNICU KRIZNOG ŠTABA ZA OVU NEDELJU! GLAVNA TAČKA ,,COVID AUSVAJZI”!

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kojeg u Raškom okrugu zovu ,,357″ Mirsad Đerlek kaže da se očekuje da ove sedmice bude održana sednica Kriznog štaba, a na stolu je i konačna odluka o kovid propusnicama.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

„Finalna odluka nije odobrenje Kriznog štaba, već se bira najbolji model šta će obuhvatiti kovid propusnice, da li samo one tri stvari – barovi, kafići i noćni klubovi ili još nešto dodatno. Poenta je da se odabere ono što će najbolje uticati na uspostavljanje kontrole nad epidemijom“, istakao je Đerlek za RTS.

Naveo je da Srbija prati Evropu kada je o tome reč, ističući da je Srbija samostalna demokratska zemlja, koja donosi svoje odluke.

„Uzećemo samo ono što je kvalitetno i u skladu sa našim Ustavom. Nadam se da ćemo doneti najbolje rešenje koje će biti najkvalitetnije za naše građane“, istakao je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Dodao je da su epidemijske mere bile broj jedan u borbi protiv korone do pojave vakcine, ali da se sada, kaže, moramo baviti povećanjem broja vakcinisanih „jer imamo najjače oružje u borbi protiv kovida, a to je vakcina“.

„Trenutno imamo oko 3.035.000 datih prvih doza, što se tiče treće oko 502.000, što znači da ipak imamo pomak, daleko je to od onog što želimo i kolektivnog imuniteta, ali je bitno da se krećemo napred i da ne stagniramo i to će biti od koristi. Moraćemo dalje da se borimo jer ne možemo čekati zimu, a toga se struka najviše i boji – da ne dođe do sudara kovida i gripa“, napominje Đerlek.

Najmanje vakcinisanih i dalje u Tutinu, Pazaru, Lajkovcu

Prema njegovim rečima, najmanje vakcinisanih i dalje je u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu i drugim manjim sredinama u Srbiji.

Kada je reč o broju vakcinisanih mladih, Đerlek kaže da je tačno da se broj vakcinisanih polako povećava, ali da je daleko od željenog.

„Broj radno sposobnih vakcinisanih takođe se povećava , ali i to je nedovoljno. Sve ono što se dešava u poslednjim danima, pet mladih koji su umrli u Batajnici, trudnica u Nišu, mislim da su to dovoljni razlozi da shvatimo da delta soj dokazuje surovost i da sami treba da donesemo odluku o vakcini, i da ne dozvolimo da delta tako lako odnosi živote“, naveo je Đerlek.

Ističe da dva elementa odlučuju o spasavanju života – odlazak u bolnicu i stavljanje na respirator.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”