Sve vesti Tehnologija

DA LI IM VERUJETE?! FACEBOOK OBEĆAVA DA ĆE UGASITI SVOJ PROGRAM ZA PREPOZNAVANJE LICA

Pisao Elena Vuk

Pozivajući se na “zabrinutost” oko privatnosti i etike, Facebook je najavio da će prestati sa korišćenjem njihove tehnologije prepoznavanja lica i da će izbrisati više od milijardu pojedinačnih šablona do sada prikupljenih od korisnika koji su bili uključeni u ovaj program.

Odluka dolazi kao deo “poteza u celoj kompaniji da se ograniči upotreba prepoznavanja lica u našim proizvodima”, izjavio je u utorak Jerome Pesenti, Facebook-ov potpredsednik za veštačku inteligenciju.

Kada se ova funkcija ugasi, “u narednim nedeljama”, više od milijardu korisnika Facebook-a koji su se uključili u ovaj program, biće izbrisani iz baze za prepoznavanje lica i oni neće biti automatski prepoznati, objasnio je Pesenti.

„Gledajući unapred, još uvek vidimo tehnologiju prepoznavanja lica kao moćno sredstvo, na primer, za ljude koji trebaju da potvrde svoj identitet ili spreče prevaru i lažno predstavljanje“, napisao je Pesenti, ali napominje da „mnogi specifični slučajevi u kojima prepoznavanje lica može biti korisna potreba da se odvaže u odnosu na rastuću zabrinutost oko upotrebe ove tehnologije u celosti.”

Vlasti širom sveta i dalje rade na obezbeđivanju jasnih pravila o korišćenju tehnologije, a Facebook je posvećen “radi sa grupama civilnog društva i regulatorima koji vode ovu diskusiju”, dodao je izvršni direktor.

Još u avgustu, južnokorejski regulatori kaznili su Facebook zbog pretpostavke da pristaje na ovu funkciju za 200.000 korisnika i ne dozvoljava im da odustanu od prepoznavanja lica. Ranije ove godine je takođe naloženo da plati 650 miliona dolara grupne nagodbe za 1,6 miliona korisnika u američkoj državi Ilinois, nakon što je savezni sud presudio da funkcija prepoznavanja lica krši zakone o privatnosti države.

Kao odgovor na tužbu, prvobitno podnešenu 2015., Facebook je 2019. onemogućio automatsko prepoznavanje lica i učinio ga opcionalnim.

Facebook je napomenuo da će napuštanje ove funkcije prepoznavanja lica uticati na Automatic Alt Text (AAT), tehnologiju koja se koristi za pomoć slepim ili slabovidnim korisnicima čitanjem opisa slika. AAT više neće pokušavati da identifikuje korisnike na fotografijama, ali će inače nastaviti da funkcioniše. Ova usluga je korištena za oko 4% svih fotografija na platformi, navode iz ove kompanije.

Nulta Tačka/RT