Sve vesti Svet

DA LI JE EPŠTAJN ZAISTA POKUŠAO DA IZVRŠI SAMOUBISTVO

DA LI JE EPŠTAJN ZAISTA POKUŠAO DA IZVRŠI SAMOUBISTVO
Pisao Elena Vuk

Da li je Epštajn, ozloglašeni pedofil neko čija se smrt može pripisati spoljnim akterima i nepoznatim faktorima?!

Dokumenti američkog Federalnog biroa za zatvore (BOP) objavljeni istražnoj jedinici RT-a The Detail postavlja ozbiljna pitanja o navodnom pokušaju Džefrija Epštajna da se ubije dok je bio u zatvoru u Metropoliten popravnom centru. Dosijei, objavljeni kao odgovor na zahtev za slobodu informacija, dovode u sumnju ovu ključnu komponentu zvaničnog narativa o njegovom uvek misterioznom navodnom samoubistvu, naime, da li se to uopšte dogodilo?

Prema utvrđenom vremenskom rasporedu događaja, Epštajn je pronađen povređen i polusvestan na podu svoje ćelije u ranim satima 23. jula 2019. godine, 17 dana nakon zatvaranja pod optužbom za seksualnu trgovinu decom, sa tragovima neutvrđene prirode, oko njegovog vrata. Tvrdeći da se ničega ne seća o tome šta se dogodilo, njegov cimer iz ćelije, bivši policajac NIPD Nikolas Tartaglione, koji je slučajno delio isto pravno zastupanje kao Epštajnov partner i „madam“ Ghislaine Maxvell, takođe je rekao da nije znao.

Dosijei pokazuju da je nekoliko minuta od navodnog incidenta zvanično evidentiran pokušaj samoubistva „vešanjem/gušenjem“, iako su delovi izveštaja koji opisuju šta se dogodilo potpuno redigovani, kao i ime osobe koja je to napisala. U izveštaju koji je napisao lekar koji je pregledao Epštajna oko pet sati kasnije, Epštajnov sopstveni izveštaj o tome kako je zadobio povrede takođe je potpuno zatamnjen.

Sledećeg dana, Epštajn je skinut sa straže za samoubistvo i optužen za kršenje zatvorskog koda 228, „tetoviranje ili samopovređivanje“. On je bio podvrgnut psihološkoj proceni, pri čemu je jedan zvaničnik sugerisao da će „najverovatnije biti proglašen kompetentnim jer nije mentalno bolestan“, dok se drugi raspitivao da li je Epštajn „mentalno sposoban da nastavi sa disciplinskim procesom“. Čudno, kao odgovor, neimenovani službenik je napisao: „Osećao bih se zaista neprijatno da ovo radim.

KRENULI SU! SVETSKI EKONOMSKI FORUM KREĆE SA CYBER POLIGONOM- INTERNET KARANTIN

Nekoliko kopija izveštaja o incidentu je reprodukovano u dosijeima, ali je tek nedelju dana kasnije, 30. jula, dokument izmenjen i dopunjen tako da se kao uzrok pokušaja samoubistva navodi „samopovređivanje“, uz preciziranje „razderotina“. Ali izveštaj lekara od samo nekoliko sati nakon incidenta uopšte ne pominje posekotine, u stvari, eksplicitno kaže da nisu pronađene, postavlja se pitanje zašto je to upisano u zvanični zapisnik nekoliko dana kasnije.

U očekivanju istrage o tom kršenju, Epštajn je stavljen u disciplinski pritvor daleko od „opšte populacije“ i odbio je da bude tamo vraćen. U međuvremenu, zvaničnici su ispitivali „odgovarajuće kandidate“ za novog cimera iz ćelije.

Jasno je da je obavljena detaljna revizija, pri čemu je u jednom dopisu navedeno da se drugi zatvorenici u Odeljenju za bezbedno stanovanje smatra „neprikladnim da budu smešteni kod gospodina Epštajna“, iz razloga koji nisu navedeni, iako je jedan „značajan“ zatvorenik „sa istorijom seksualnih delikata ” je izričito isključeno „zbog njegove preteće prirode.

Nakon što je psihološkom procenom utvrđeno da je sposoban da učestvuje u disciplinskom procesu, u spisima je zabeležena kratka istraga zatvora o optužbi za „samopovređivanje“, 30. jula.

U rezultirajućem izveštaju je navedeno da „nisu zatraženi nikakvi svedoci“ i da je „zatvorenik Epštajn imao loš stav“, odbijajući da bilo šta kaže. Uprkos tome, istražitelj je zaključio da je „izveštaj tačan kako je napisan i da je optužba opravdana“. Stvar je izbačena na sprat radi „daljnjeg rešavanja“, ali izgleda da je Epštajn umro pre nego što je doneta konačna odluka o njegovom navodnom prekršaju.

Ovo može objasniti zašto cela bizarna epizoda, u kojoj su zatvorske vlasti pokušavale da kazne milijardera seksualnog prestupnika za zločin pokušaja da sebi oduzme život, do sada nije pomenuta u mejnstrim medijima.

Još više zakomplikovavši konfuznu sliku, 14. avgusta 2019., četiri dana nakon njegove smrti, Njujork post je objavio senzacionalnu ekskluzivu, u kojoj se tvrdi da je Epštajn obavestio svoje advokate da ga je Tartaglione „naljutio“ i to nije bio samo razlog zašto je otkriven hladan u svojoj ćeliji, već i zašto je sklonjen sa straže samoubistva.

Tartaglioneov advokat, Brus Barket, oštro je osporio ovaj izveštaj, sugerišući da je priču u Post podmetnuo zatvorski čuvar „besan na [Epštajna] jer se žalio na užasne uslove u Metropoliten popravnom centru“. Štaviše, Barket beleži da su Epštajn i Tartaljone „redovno zajedno odlazili od ćelije do mesta za posete“, pošto su njihovi advokati bili po „istom rasporedu“, a par se „stvarno dobro slagao“.

„Bio bih iznenađen kada bi kasnije tvrdili da ga je Nik napao, jer nam to nije sve vreme rečeno“, izjavio je Barket.

Zapisi objavljeni za The Detail sasvim jasno pokazuju da se Epštajn zaista često žalio zatvorskim vlastima. Međutim, njegove pritužbe su bile prilično rutinske, nedostatak toalet papira, toalet stalno ispira 45 minuta, njegov cimer previše priča, posebno noću. Nema ni najmanjih naznaka da se ikada osećao ugroženo ili u opasnosti, bilo od zatvorenika ili stražara.

Ovo može delom biti rezultat toga što je veći deo svog boravka bio smešten kod ogromnog Tartaglionea. Pravi čovek planina, suočava se sa smrtnom kaznom zbog navodnog izvršenja četvorostrukog ubistva u cilju podrške zaveri za prodaju kokaina, jedna žrtva je zadavljena rajsferšlusom. Izabran je da spava sa Epštajnom zbog saradnje sa vlastima u njegovom slučaju i zbog toga što je imao mnogo toga da izgubi ako je počinio bilo kakav prekršaj, a kamoli napao svog cimera iz ćelije.

CENTRALNA BANKA RUSIJE ZABRANJUJE KORIŠĆENJE I RUDARENJE KRIPTOVALUTA?

Takva drugarska zaštita može donekle objasniti zašto je, u nekoliko psiholoških procena u zatvoru nakon njegovog očiglednog pokušaja samoubistva, Epštajn bio slika optimizma i stabilnosti.

Jedan je primetio da je on bio učtiv, smiren i kooperativan u ponašanju“ i eksplicitno negirao „nedavne i trenutne samoubilačke ideje, planiranje i nameru“. Rečeno je da je „orijentisan na budućnost“ i da je „izrazio posvećenost životu i bezbednosti, pristao je da odmah kontaktira osoblje ako doživi samoubilačke ideje ili psihički stres“.

„Pokazao je neutralan afekt sa odgovarajućim rasponom. Kontakt očima i higijena su bili prikladni… Njegove misli su bile organizovane i koherentne, bez popuštanja asocijacija ili tangencijalnog, posrednog ili irelevantnog sadržaja“, napisao je zatvorski psiholog. „Nije bilo dokaza o poremećaju percepcije, zabludama ili formalnom poremećaju mišljenja. Nije se upustio u bilo kakvo bizarno ili neprikladno ponašanje.”

Druga procena navodi „zaštitne faktore“ utvrđene iz razgovora sa Epštajnom, uz napomenu da je „negirao trenutne misli o samoubistvu ili samopovređivanju“ ili „osećao se beznadežnim“.

On je negirao da se plaši za svoju bezbednost… On je izjavio da živi za i da planira da završi ovaj slučaj i da se vrati svom normalnom životu… Njegovi prijatelji i advokati emocionalno podržavaju… On je Jevrej [i] samoubistvo je protiv vere. Sve u svemu, njegovi trenutni zaštitni faktori nadjačavaju njegove faktore rizika za samoubistvo“, primetili su oni. „Samoubistvo u ovom trenutku nije garantovano.

Uprkos tome, Epštajn je nakratko stavljen na stražu samoubistva, a dokumenti pokazuju da su čuvari svakih 15 minuta podnosili detaljne izveštaje o njegovim aktivnostima – „zatvorenik Epštajn spava; zatvorenik Epštajn mirno leži u krevetu; zatvorenik Epštajn šeta okolo u svojoj ćeliji“, itd. Ovaj intenzivan nadzor je degradiran 24. jula 2019. na manje „psihološko posmatranje“.

Šest dana kasnije, Tartaglionea je zamenio Efrain Reies, koji je pomagao vladi u slučaju zavere o distribuciji droge, iako je 9. avgusta i on uklonjen, ostavljajući Epštajna na miru – kršenjem internih procedura, i uprkos tome što poverljivi dosijei jasno navode hitna potreba za novim cimerom u ćeliji je saopštena između dnevne i večernje smene u zatvoru.

Sutradan je bio mrtav. Savremeni novinski izveštaji primećuju da su njegovi saradnici bili „iznenađeni” vestima, jer se činilo da je plodni pedofil „nedavno dobro raspoložen”, što ih je navelo da izraze zabrinutost „zbog mogućnosti loše igre”.

Redovne polusatne provere zatvorenika su takođe prestale, suprotno standardnoj proceduri, pošto su određeni čuvari Tova Noel i Majkl Tomas proveli značajne delove smene za svojim stolom, pretražujući internet i krećući se po zajedničkom prostoru, samo nekoliko metara od Epštajnove ćelije.

Štaviše, dve kamere u blizini su očigledno bile neispravne, dok je treća u susednom hodniku takođe bila oštećena. Neki snimci u nekim oblastima navodno postoje, ali nisu javno objavljeni. Noel i Tomas su kasnije priznali da su fabrikovali unose u dnevnik i optuženi su da su lagali u zatvorskim evidencijama.

Zaista težak zločin, ali 13. decembra 2020. optužbe su po kratkom postupku odbačene. Međutim, ovo nije javno objavljeno do 30. decembra – dan nakon što je Maxswell proglašena krivim za regrutovanje i trgovinu mladim devojkama radi seksualnog zlostavljanja.

Zapanjujuće, u svom izveštaju o zatvorskim psihološkim procenama Epštajna, Njujork tajms je naveo insistiranje plodnog seksualnog prestupnika da nema nameru da izvrši samoubistvo kao svedočanstvo njegovog „života manipulacije“, ogromne veštine u obmanjivanju drugih.

Još jedno očigledno tumačenje, koje navodno nije uzeto u obzir u američkim navodnim dokumentima, jeste da je njegovo poricanje samoubilačkih namera i nade u budućnost moglo biti iskreno – i da se njegova smrt može pripisati spoljnim akterima i nepoznatim faktorima.

Nulta Tačka/RT