Sve vesti Tehnologija

Da li je ovo početak hladnog rata između Amerike i Kine?! Usvojena odluka koja ulazi u istoriju.

Da li je ovo početak hladnog rata između Amerike i Kine?! Usvojena odluka koja ulazi u istoriju.

Američki senat izglasao je odobravanje opsežnog paketa zakona čiji je cilj jačanje sposobnosti zemlje da se takmiči sa kineskom tehnologijom. Zakon kojim se predviđaju ambiciozna ulaganja u nauku i tehnologiju, predstavljen je kao “istorijska odluka” za suprotstavljanje ekonomskoj pretnji Kine i njenog “autoritarnog” modela.

ČITAJTE PAŽLJIVO! Patent za vakcinu protiv korone je napravljen pre proglašenja pandemije!

Kako piše Rojters, Kongres SAD sve više nastoji da zaoštri stav protiv Pekinga.

Zakonom se, pored 190 milijardi dolara za jačanje američke tehnologije, predviđa zasebno odobravanje 54 milijarde dolara troškova za povećanje proizvodnje i istraživanja u oblasti poluprovodnika i telekomunikacione opreme, uključujući i dve milijarde dolara za proizvodnju čipova koje koriste proizvođači automobila.
Predlog zakona sadrži niz drugih odredaba koje su vezane za Kinu, a među kojima je i zabrana preuzimanja aplikacije društvene mreže TikTok na vladinim uređajima i blokiranje kupovine dronova koje proizvode i prodaju kompanije iza kojih, kako se navodi, stoji kineska vlada.

Pored toga, predviđa se omogućavanje tajvanskim diplomatama i vojnim predstavnicima isticanje zastave i nošenje uniforme dok su na službovanju u SAD. Takođe se predviđa uvođenje novih obavezujućih sankcija prema kineskim entitetima koji se povezuju sa sajber napadima u SAD ili krađom američke intelektualne svojine od američkih firmi, itd. Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije.

Zakon je odobren sa 68 glasova i 32 protiv, a sada treba da ga usvoji Predstavnički dom Kongresa, posle čega će ga proglasiti predsednik SAD Džozef Bajden.

NAŠ DOKTOR OTKRIO SVE O SARADNJI FARMAKO MAFIJE I NJEGOVIH KOLEGA! POLAKO POČINJU SVI DA GOVORE!

Kina koja je u ekonomskom ratu sa Sjedinjenim Državama od Trampove ere, jedna je od retkih tema na kojima sadašnji demokratski predsednik u kontinuitetu sa svojim republikanskim prethodnikom, a uživa i širok konsenzus u Kongresu.

„Ako ne učinimo ništa, odbrojani su nam dani kao dominantne super-sile“, upozorio je lider većine demokrata u Senatu, Čak Šumer neposredno pre glasanja.

I sam Bajden je pohvalio Zakon.

“U konkurenciji smo za pobedu u 21. veku, a oglasio se zvuk za start. Ne smemo da rizikuje da zaostanemo”, naveo je američki predsednik.
Administracija Bajdena već nekoliko meseci traži načine da pojača domaću proizvodnju niza industrijskih komponenti, poput čipova, kako bi smanjila svoju zavisnost od stranih dobavljača.

Odgovor Kine: Paranoja Amerike
U vezi sa usvajanjem „Američkog zakona o inovacijama i konkurenciji za 2021“ u američkom Senatu, Svekineski narodni kongres objavio je danas saopštenje u kom izražava oštro nezadovoljstvo i odlučno protivljenje američkom potezu.

U saopštenju se navodi da američki zakon, kroz koji se protežu hladnoratovska koncepcija i ideološke predrasude, kleveta razvojni put i domaću i spoljnu politiku Kine i pod plaštom inovacija i konkurencije meša se u unutrašnje stvari Kine i namerava da spreči razvoj Kine.

U saopštenju se navodi da ovaj zakon pokušava da preuveličavanjem tzv. „pretnje Kine“ očuva hegemonistički status SAD-a i da se pod izgovorom ljudskih prava i vere umeša u unutrašnje poslove Kine, te da raskidanjem tehnološke i ekonomske saradnje Kini oduzme legitimno pravo na razvoj. Zakon pokazuje paranoični mentalitet SAD-a i iskrivljuje pravi smisao inovacija i konkurencije, ističe se u saopštenju koje prenosi Kineski internacionalni radio.
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo danas SAD da obustave donošenje takvog paketa zakona.

“SAD ne bi trebalo da se prema Kini ponašaju kao prema izmišljenom neprijatelju”, izjavio je Vang Venbing, portparol Ministarstva spoljnih poslova, dodajući da su Sjedinjene Države same sebi najveći neprijatelj.
Dodao je da Peking apeluje na Vašington da zauzme ispravan stav i izbegne dalje narušavanje ukupnih kinesko-američkih odnosa i saradnju u važnim oblastima.

 

NultaTačka/Sputnik