Sve vesti Svet

Da li je Vojska Evropske Unije na pomolu?

Da li je Vojska Evropske Unije na pomolu?

Blokovi nadnacionalne vojske već postoje…oni samo čekaju razlog za zvanično stvaranje.

Posebna konferencija “Budućnost EU” završena je pre nekoliko dana.

Možda je postojao poznati izgled „javnih konsultacija“, ali cilj konferencije je bio jednostavan: reći EU da uradi ono što već godinama planira.

Ako to nije bilo jasno od samog početka, postalo je neizbežno očigledno pre nekoliko dana kada je 27. aprila objavljena lista od 49 „preporuka“.

Odabrali smo nekoliko oe ovih preporuka o kojima ćemo raspravljati.

Postoji broj 21 , na primer, koji sugeriše:

da EU poboljša svoj kapacitet za donošenje brzih i učinkovitih odluka, posebno u Zajedničkoj spoljnoj i sigurnosnoj politici (CFSP), govoreći jednim glasom i delujući kao istinski globalni igrač, projektujući pozitivnu ulogu u svetu i čineći razliku u odgovoru na bilo kakva krizu.

Ovaj narativ se ponavlja pod brojem 39 , gde se na konferenciji tvrdi da postoji potreba za…

Unapređivanje procesa donošenja odluka u EU kako bi se osigurala sposobnost EU za delovanje, uzimajući u obzir interese svih država članica i garantovajući transparentan i razumljiv proces za građane.

A to nameravaju da urade promenom sistema glasanja…

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ- Da li mislite da su novi slučajevi HIV-a i HEPATITISA slučajnost?

O svim pitanjima o kojima se odlučuje jednoglasno treba odlučivati ​​kvalifikovanom većinom.

Uzete zajedno, ove mere bi u velikoj meri iskorijenile nacionalni veto i videli da bi države članice potencijalno bile podložne zakonima nametnutim protiv njihove volje. Ogroman udarac nacionalnom suverenitetu.

Takođe žele da:

ojačaju ulogu visokog predstavnika kako bi se osiguralo da EU govori jednim glasom

Što je zaobilazni način da se kaže “centralizacija moći”.

Ipak, najviše zabrinjava preporuka 23:

Predlažemo da EU nastavi delovati na promovisanju dijaloga i osiguranju mira i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima,36 jačajući multilateralizam i nadograđujući se na dugogodišnje mirovne inicijative EU koje su doprinele dodeli Nobelove nagrade 2012., istovremeno jačajući zajednički sigurnost

Što zvuči dovoljno bezazleno (osim besramnog samočuvenog pozivanja na Nobelovu nagradu za mir), osim što nameravaju da postignu ove ciljeve koristeći novu vojsku EU…

Zajedničke oružane snage [EU] koje će se koristiti u svrhe samoodbrane i sprečiti agresivnu vojnu akciju bilo koje vrste, sa kapacitetom da pruže podršku u vremenima kriza, uključujući prirodne katastrofe. Izvan evropskih granica mogao bi biti raspoređen u izuzetnim okolnostima, po mogućnosti pod pravnim mandatom Saveta bezbednosti UN-a i na taj način u skladu s međunarodnim pravom 38, i bez nadmetanja ili umnožavanja NATO-a i poštovanja različitih nacionalnih odnosa s NATO-om i preduzimanja procene odnosa EU sa NATO u kontekstu debate o strateškoj autonomiji EU.

Potencijalna vojska EU je tema za razgovor već godinama, ali najčešće jednostavno odbačena kao euroskeptična. Zapravo, dalje u tački 21, konferencija dodaje:

[EU bi trebala] razmisliti o tome kako se suprotstaviti dezinformacijama i propagandi na objektivan i činjeničan način

Pomalo ironično, jer je, pre 2-3 godine, sama “vojska EU” opisana kao “dezinformacija”. “Laž” koju su širili “bregzitovci” prema Guardianu.

Nakon glasanja o Brexitu, svi, od Politico-a do Atlantskog saveta , pokušavali su da razbiju “mit” o vojsci EU.

Sama EU objavila je članak na svojoj službenoj stranici u kojem se razotkriva „mit o vojsci EU“ u junu 2019.

…Zatim, samo prošlog meseca, EU je izglasala stvaranje “vojnih snaga za brzu reakciju” od 5000 vojnika.

Smešno kako se stvari menjaju.

Sada, svi mediji koji su prethodno “proverili činjenice” ideju o vojsci EU , ili je odbacili kao “teoriju zavere”, raspravljaju o njenom postojanju kao manje-više neizbežnim scenarijem.

Foreign Policy postavlja pitanje “Dolazi li vojska EU?” ,  a  magazin Novi Evropljanin predlaže “Možda nam ipak treba vojska EU” .

Ovo može izgledati kao iznenadna volte-face , ali za svakoga ko obrati pažnju to je sve samo ne iznenađujuće.

Uprkos talasima propagande koja plan naziva mitom, činjenica je da istaknuti politički glasovi od Makrona preko Merkel do Junkera godinama pozivaju na formiranje vojske EU.

Godinama stara agenda dobila je novi život povlačenjem SAD iz Avganistana . Rečeno je da pažljivo osmišljene ruševine „istaknu potrebu za autonomnom evropskom vojskom“ .

Ova buka je postala glasnija nakon što je Rusija pokrenula svoju “specijalnu operaciju” u Ukrajini, pri čemu je Foreign Policy tvrdio da je “rat u Ukrajini pretvorio EU u ozbiljnog vojnog igrača” , a Investigate Europe ističu da “Putin čini više da ojača evropsku vojsku nego što je to uradila sama EU” .

Izvan propagandnih narativa, međutim, čista i jednostavna istina je da je vojska EU već polurealnost.

Kako se ističe u ovom članku u Defence Postu, “okvir ujedinjene evropske vojske već postoji” .

EuroCorps postoji od 1992. godine i opisuje se kao “snaga za EU i NATO”. U suštini, to je veza između komandne strukture NATO-a i EU. To je simbolična sila i jedva se koristi, ali stoji tamo i čeka da se prilagodi i proširi.

Berlin plus sporazum , potpisan između NATO-a i EU 2002. godine, dozvoljava EU da koristi resurse NATO-a (vozila, oružje itd.) za učešće u sukobima u kojima je NATO odlučio da ne učestvuje.

EU je 2018. pokrenula Evropsku inicijativu za intervenciju

Tek prošlog marta, EU je pokrenula svoju novu inicijativu „Strateški kompas“ , zajedno sa stvaranjem „European Peace Facility“ , „vanbudžetskog“ projekta od 5 MILIJARDA evra koji je osmišljen da „poveća sposobnost EU da deluje kao pružalac globalne bezbednosti“ .

U geopolitičkom narativu možete videti kako ovi dokumenti omogućavaju nesmetani tok od „američkog imperijalizma koji podržava NATO“ do „održavanja mira EU“.

Vojska EU će biti prodata Sjedinjenim Državama kao „evropski partneri koji vole da slušaju” i preuzimaju deo tereta „policije u svetu”, dok će u EU/UK biti naglašena kao EU koja „potvrđuje svoju nezavisnost od spoljna politika SAD”. Ni jedno ni drugo neće biti istina.

To bi moglo signalizirati istinsku promjenu paradigme, premeštanje sjedišta moći dalje na istok dok se raspadajuće SAD napuštaju i srce globalne hegemonije pomjera prema EU. Možda.

U svakom slučaju, krajnji rezultat će biti da isti ljudi troše naš novac na isto oružje, sprovode istu politiku, govore iste laži… samo sa novim imenom.

To je uvek bio plan.

Delovi EU vojske već postoje, samo im je bio potreban razlog da se sastave.

A zahvaljujući “haotičnom” povlačenju SAD-a iz Avganistana i ruskoj “Specijalnoj operaciji” u Ukrajini, izgleda da je imaju.

NultaTačka/OffGuardian