Da li ljute papričice čine ljude srećnim i pomažu u borbi protiv raka?
Začinjene ljute i snažnog ukusa, čili papričice nude iskustvo avanturističkog jela. Osim njihovog primamljivog ukusa, one su opterećene nutritivnom vrednošću i svojstvima koja podržavaju zdravlje i lečenje.
Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno jedu čili papričice pokazuju primetnu razliku u smanjenju rizika od smrti od kardiovaskularnih bolesti, raka i moždanog udara u poređenju sa onima koji ne jedu ili retko jedu čili papričice.
Priča o ‘baki čili’
U Kini više od 35 odsto ljudi voli da jede čili papričice. Kina je takođe zemlja sa najvećom površinom uzgoja paprike i najvećom potrošnjom paprike na svetu. Iako je istorija čili paprike u Kini stara samo nekoliko stotina godina, ona je postala nezaobilazna stavka na mnogim kineskim trpezama.
Postoji čak i stara priča o njima.
Priča se da je davno u jednom malom planinskom selu živela zdrava i dugovečna jedna starica. Ljudi su je zvali „baka čili“ jer je tajna njene dugovečnosti bila da jede mnogo ljutih papričica svaki dan. Ona je zaslužna za čili papričice za očuvanje zdravlja tela i za produženje njenog života. Ljudi u selu su bili veoma radoznali o njenim životnim navikama. Tako je jednog dana jedan mladić otišao u njenu kuću i upitao je: „Kada jedeš toliko ljutih papričica svaki dan, da li se osećaš veoma ljuto i neprijatno?“ „Baka čili“ je odgovorila sa osmehom: „Da, zaista. Jedem čili papričice osećam se pomalo ljuto, ali mi to nikada ne donosi bol. Samo se osećam izuzetno prijatno i radosno“.
Baka je nastavila da kaže da bi joj svaki put kada bi jela čili papričice, njena vrelina stimulisala usta i jezik, zbog čega se osećala srećnom i punom energije. Dakle, mladić ih je sam probao. Na prvi zalogaj je bilo veoma začinjeno, ali ubrzo nakon toga se osećao izuzetno opušteno. Pa je, čisto iz radoznalosti, upitao staricu: „Zašto te čili paprika čini srećnom?“ Nažalost, iako je izvukla sreću iz jedenja čilija, baka Čili nije znala zašto.
Efikasnost čili paprike
Savremena naučna istraživanja potvrđuju da kapsaicin u čili papričicama može stimulisati mozak da luči endorfine, koji su prirodni analgetici i „hormoni sreće“. Pored toga, kada jedemo čili papričice, ona podstiče oslobađanje dopamina u mozgu, što nam takođe daje osećaj ushićenja i zadovoljstva. Doživljavanje senzualnih zadovoljstava poput ovih pomaže ljudima da se osećaju životoljubivijim i time promoviše zdravlje.
U stvari, zdravstvene prednosti čili papričica daleko prevazilaze takva opipljiva zadovoljstva. Jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su redovno konzumirali čili papriku imali 13 posto manji rizik od smrti od svih različitih uzroka zajedno, uključujući 17 posto manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti, 8 posto manji rizik od smrti od raka, kao i smanjenje od 20 procenata u riziku od smrti od moždanog udara, u poređenju sa ljudima koji nikada ili retko jedu čili papriku.
Istraživački članak objavljen u Journal of Diabetes 2019. analizirao je navike u ishrani i vezu sa metaboličkim bolestima više od 200 miliona Kineza. Iskoristili su rezultate da naprave mapu distribucije koja je, između ostalih podataka, pokazala da ljudi koji vole čili papriku mogu imati manji rizik od razvoja dijabetesa.
Francuski političari hoće da uvedu masovno prepoznavanja lica, već koriste potencijalne terorističke pretnje kao izgovor- https://t.co/SAuFE4yEAF
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) October 25, 2023
U julu 2021, Univerzitet u Pekingu analizirao je podatke od skoro 54.000 ljudi, starosti 30-79 godina u provinciji Džeđijang, i otkrio da među onima koji piju alkohol, oni koji svakodnevno jedu začinjenu hranu imaju samo 2 procenta manji rizik od razvoja visokog krvnog pritiska od onih koji nikada ne jedu začinjenu hranu. Ali među onima koji ne piju, oni koji jedu čili papriku svaki dan imaju 28 posto manji rizik od visokog krvnog pritiska. Drugim rečima, ako volite da jedete čili papričice i pijete alkohol, koristi koje donosi jedenje čili papričice biće poništene alkoholom.
2015. godine Univerzitet Oksford, Univerzitet Harvard i Kineska akademija medicinskih nauka zajedno su objavili osmogodišnju studiju u British Medical Journal-u nakon što su pratili skoro 500.000 Kineza starosti između 30 i 79 godina. Studija je otkrila da ljudi koji su jeli čili paprike dnevno imali su manji rizik od prerane smrti i da je redovna konzumacija čili paprike bila posebno povezana sa manjim rizikom od smrti od raka, srčanih i respiratornih bolesti.
Nutritivna vrednost čili paprike
Zašto čili paprika ima toliko zdravstvenih prednosti?
Čili paprika je bogata hranljivim materijama, kao što je vitamin C. Vitamin C je antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala i poboljšava funkcionalnost imunog sistema i sintezu kolagena. Pored toga, paprika sadrži i beta-karoten, prekursor vitamina A, koji se može pretvoriti u ovaj drugi u telu i neophodan je za zdravlje očiju, kože i sluzokože, kao i za normalan rast i razvoj. tela.
Čili paprika je bogata folnom kiselinom koja je važna za razvoj nervnog sistema fetusa i sintezu crvenih krvnih zrnaca.
Takođe sadrže niz minerala, uključujući kalijum, magnezijum, gvožđe i cink, koji pomažu u održavanju normalnih fizioloških funkcija, zdravlja kostiju i formiranja crvenih krvnih zrnaca.
Pored toga, čili paprika je bogata dijetalnim vlaknima, koja mogu poboljšati zdravlje digestivnog sistema, održati normalnu funkciju creva, sprečiti zatvor i regulisati nivo šećera u krvi.
Poslednja i najvažnija stvar je kapsaicin. Kapsaicin u paprici je supstanca koja paprici daje pikantnost. Takođe ima antioksidativna i antiinflamatorna dejstva i ima određene prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema i prevenciju raka.
Upozorenja za unos čili paprike
Uopšteno govoreći, većina ljudi može da jede čili papričice u umerenim količinama, ali neki ljudi mogu biti alergični na njih ili se osećaju neprijatno nakon što ih jedu – posebno ljudi sa zdravstvenim problemima uključujući refluks kiseline, čir na želucu i gastritis. Ovi ljudi treba da izbegavaju da jedu čili papričice.
Za neke ljude, začinjena hrana može iritirati sluznicu želuca. Prekomerno uzimanje čili papričica može izazvati neželjene reakcije creva, kao što su bol u stomaku, dijareja i gastrointestinalne tegobe, pa ih je najbolje jesti umereno. Za osobe sa oralnim problemima, kao što su oralni čir, stomatitis i oralna alergija, jedenje čili papričica može izazvati dodatni bol, pa je najbolje izbegavati da ih jedu.
Naravno, ljudi koji su alergični na čili papričice treba da izbegavaju da ih jedu. Simptomi akutne alergije na papriku uključuju crvenilo i otok kože, otežano disanje i svrab kože.