Sve vesti Svet

Da li ovo čeka i nas? Vlasti u Kini će pregledati svaki komentar pre nego što bude objavljen na mrežama

Da li ovo čeka i nas? Vlasti u Kini će pregledati svaki komentar pre nego što bude objavljen na mrežama

Kina bi uskoro mogla da pregleda bilo koji komentar pre nego što bude objavljen na društvenim mrežama, što je izazvalo strahove od dalje cenzure u zemlji koja već ima jedno od najrestriktivnijih medijskih okruženja na svetu.

Kineski internet monitor objavio je u petak novi set nacrta pravila na svojoj veb stranici, nalažući platformama za sadržaj da pregledaju sve komentare na mreži pre nego što budu objavljeni i da prijave sve “nezakonite i loše informacije” vlastima.

Nova pravila su osmišljena da „zaštite nacionalnu bezbednost i javne interese i zaštite legitimna prava i interese građana“, navodi se u saopštenju i dodaje da javnost može da pruži povratnu informaciju o propisima do 1. jula.

Iako propisi tek treba da se primene, kineski korisnici društvenih medija već su izrazili zabrinutost da će njihovi onlajn prostori za slobodu govora biti dodatno narušeni. Prema South China Morning Postu, nacrti propisa u Kini „obično se donose bez većih revizija“.

Na Veibo platformi sličnoj Tvitteru, hešteg „komentari će prvo biti pregledani, a zatim objavljeni“ dobio je više od 35,2 miliona pregleda.

„Ne mogu da zamislim kako će biti videti samo jedan određeni glas (mišljenje). Da li će ljudi misliti da u stvarnom životu postoji samo jedan glas? napisao je korisnik Veibo-a.

Platforme u Kini aktivno cenzurišu kritičare vlasti ili ih smatraju politički ili kulturno osetljivim – kao što su postovi koji se žale na nestašicu hrane u Šangaju usred brutalnog zatvaranja.

Međutim, onlajn komentari se tradicionalno manje prate, prema MIT Technologi Reviev.

Bez davanja detalja, publikacija je izvestila da je nedavno bilo „nekoliko sramotnih slučajeva u kojima su komentari pod vladinim Veibo nalozima ukazivali na vladine laži ili odbacivali zvanični narativ.

Ranije ovog meseca, jedan od najpoznatijih kineskih uticajnih ličnosti, Li Jiaki, iznenada je nestao sa platforme kada je promovisao sladoled u obliku tenka, na godišnjicu cenzurisanog masakra na Tjenanmenu 1989.

Međutim, kako je Insajder ranije preneo, neki od njegovih fanova su ipak uspeli da aludiraju na istorijski događaj u onlajn komentarima na Veibu.

NultaTačka/Insider