Sve vesti Svet

DA LI SU ZBOG OVOGA POJEDINI LEKOVI NA CRNOJ LISTI?! PFIZER POKREĆE ZAVRŠNU STUDIJU O LEKU PROTIV COVID-a KOJI JE SUMNJIVO SLIČAN IVERMEKTINU

Možda se pojavio još jedan deo američke zagonetke protiv Ivermektina. U ponedeljak je Pfizer objavio da pokreće ubrzano ispitivanje faze 2/3 za profilaktičke pilule protiv COVID-a dizajnirane da spreče COVID kod onih koji su možda bili u kontaktu sa bolešću.

Slučajno (ili ne), Pfizer-ov lek deli bar jedan mehanizam delovanja sa Ivermektinom – antiparazitik koji se decenijama koristi kod ljudi, a koji deluje kao inhibitor proteaze protiv Covid-19, za koji istraživači pretpostavljaju da bi mogao biti biofizička osnova iza antivirusnog delovanja“.

Gle, gle, novi Pfizer-ov lek – koji su neki u šali nazvali „Pfizermektin“, farmaceutski gigant je opisao kao „moćan inhibitor proteaze“.

Upravo to čini Ivermektin, profilaktičko sredstvo koje se koristi iz više razloga i kod ljudi i kod životinja. I za razliku od Pfizer-ovog eksperimentalnog leka, Ivermektin je možda već spasio stotine hiljada života od Indije do Brazila.

Nismo jedini koji su ovo povezali, jer su korisnici tvitera komentarisali sličnosti. Vremenski trenutak – koji se poklapa sa čitavom kampanjom “konjskog antiparazitika” – samo izgleda čudno.

Sličnost između predstojeće ponude Pfizer-a i Ivermektina nije ostala nezapažena.

Ali Pfizer, Moderna i njihovi rukovodioci već su svojim postupcima pokazali svetu da vide COVID kao „manu s neba(hrana sa neba koju je Bog dao Izraelu)“ – da citiram legendarnog branioca Johnny Cochran-a – novi „profitni centar“ koji će zadržati akcionare u maslacu, posebno od kada su kompanije tiho podigle cene svojih vakcina.

Ali pošto je veliki deo američkog tržišta odbio vakcine, Pfizer-u je potreban još jedan lek koji se može koristiti i za njihovo lečenje (u suprotnom, kompaniji nedostaje skoro jedna trećina američkog tržišta).

Prema Rojtersu, Pfizer je u ponedeljak rekao da je “započeo veliko istraživanje koje testira istražni oralni antivirusni lek za prevenciju infekcije COVID-19 među onima koji su bili izloženi virusu”.

Pfizer nije jedini proizvođač lekova koji se nada da će razviti profilaktički tretman za izloženost COVID-u (pogotovo jer varijante povećavaju mogućnost da vakcinacije jednostavno nisu dovoljne). Merck i švajcarski rival Roche utrkivali su se u razvoju vlastitih antivirusnih pilula za jednostavno davanje – tako da sat otkucava za Pfizer.

Rojters objašnjava da će studija srednje do kasne faze testirati sposobnost leka Pfizer – poznatog kao PF-07321332 da spreči simptome COVID-a kod 2.660 zdravih odraslih učesnika starosti 18 i više godina koji žive u istom domaćinstvu kao pojedinci sa potvrđenom simptomatskom infekcijom COVID-a.

Lek, dizajniran da blokira aktivnost ključnog enzima potrebnog za razmnožavanje koronavirusa u ljudskom telu, primenjivaće se zajedno sa malom dozom ritonavira, starijeg leka koji se mnogo koristi u kombinovanim tretmanima za HIV infekciju.

Trenutno je Gilead-ov veoma promovisan, ali ne i toliko efikasan IV lek Remdesivir jedini odobreni antivirusni tretman za COVID u SAD. Nekoliko koktela sa antitelima je takođe testirano i ispitivanja su u toku – uključujući Merck i partnera Ridgeback Biotherapeutics, koji su nedavno pokrenuli ispitivanje u kasnoj fazi za eksperimentalnu profilaksu protiv COVID-a, molnupiravir.

U međuvremenu, zabrinuti građani treba da paze na sve nove informacije o Ivermektinuako ih možete pronaći.

Nulta Tačka/ZeroHedge