Sve vesti Svet

Da se izbori u Americi održe danas Tramp bi pobedio Bajdena debelo pokazuje nova anekta

Da se izbori u Americi održe danas Tramp bi pobedio Bajdena debelo pokazuje nova anekta

Bivši američki predsednik Donald Tramp pobedio bi sadašnjeg lidera Džozefa Bajdena u hipotetičkoj izbornoj trci 2024. godine, pokazala je nova anketa.

Da se predsednički izbori održe sada, Tramp bi uživao podršku 47 posto Amerikanaca, dok bi Bajden dobio 41 posto glasova, pokazuje istraživanje Harvard CAPS-Harris provedeno od 23. do 24. marta, a koje je The Hill objavio u ponedjeljak.

Potpredsednica Kamala Haris bi imala lošiji učinak protiv bivše predsednice od njenog šefa – 38% od 1.990 ispitanika glasalo bi za nju naspram 49% za Trumpa.

Ovi nalazi dolaze kako Bajdenov rejting ide naniže. Prema nedavnoj anketi NBC Newsa, predsednikov rejting je pao na samo 40%, što je najniži nivo njegovog predsedničkog mandata prema podacima NBC-a, usred tekuće krize u Ukrajini i najvećeg skoka inflacije u poslednjih 40 godina.

Iako Tramp tek treba da zvanično objavi da li će se kandidovati, istraživanje Harvard CAPS-Harris je više dobra vest za njega. On je i dalje kandidat broj jedan za republikance, sa podrškom od 59%. Guverner Floride Ron DeSantis, još jedan favorit za nominaciju za GOP, dobio je 10%.

VEČERAS OD 20h! UŽIVO! MARIO ZNA RASTURA NARATIV MEJNSTRIM MEDIJA

Podrška bivšem potpredsedniku Majku Pensu veća je za samo jedan procentni poen, a ako se međusobno bore za republikansku nominaciju, DeSantis bi dobio 28%, Pens – 24%, prema anketi.

Trump, koji je služio jedan mandat od 2017. do 2021. godine, više puta je tvrdio da su mu izbori 2020. ukradeni. Brojne tužbe koje je pokrenula njegova kampanja, međutim, nisu dovele do poništavanja rezultata.

Nakon događaja od 6. januara 2021. godine, kada je gomila pristalica upala u zgradu Kapitola u Washingtonu, Trampu je zabranjen pristup Twitteru, Facebooku i svim glavnim platformama društvenih medija zbog njegove navodne uloge u podsticanju nereda, ili “puča”, kako ga Bajden naziva.

NultaTačka