Sve vesti Svet

“DAN D”: PROCURELI PLAN OTKRIVA ŠTA ĆE BRITANIJA UČINITI KADA KRALJICA ELIZABETA II UMRE

Veruje se da je njeno veličanstvo kraljica (95) dobrog zdravlja i trenutno se odmara u Balmoralu, njenom voljenom škotskom imanju. U aprilu je monarh izgubio najbližeg saveznika – svog muža sa kojim je bila u braku više od 70 godina, princa Filipa.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Ažurirana verzija kraljičinog plana smrti, koja će uključivati poziv premijeru, „spontanu“ službu u St. Paul-u i govor princa Charles-a, sada je procurila u medije.

Takozvana „Operacija Londonski most“, koja precizira proceduru oko smrti kraljice Elizabete, bila je u pripravnosti od šezdesetih godina kada je kraljica već bila na prestolu oko jedne decenije. Međutim, Kancelarija Vlade je nedavno ažurirala dokument kako bi uzela u obzir pandemiju COVID-19, navodi POLITICO.

Detaljni planovi otkrivaju da će britanski premijer biti prva osoba ispred Bakingenske palate kojoj je od privatnog sekretara monarha saopštena vest o smrti kraljice. „Kaskada poziva“ bi zatim prosledila tužnu vest sekretaru vlade, Tajnom veću, većini viših ministara i drugim visokim zvaničnicima.

Nije jasno da li će zvaničnici koristiti legendarnu frazu „Londonski most je srušen“ da saopšte monarhovu smrt.

Nakon toga, Bakingenska palata će svetu izdati „službeno obaveštenje“ putem javnog emitera ili možda Udruženja za štampu.

Izvešteno je da će svi ministri primiti sličnu poruku od stalnih sekretara departmana u kojoj se kaže: „Upravo smo obavešteni o smrti njenog veličanstva kraljice. Potrebna je diskrecija”.

Viši državni službenici i ministri takođe će navodno dobiti e-poruku od sekretara kabineta sa sledećom izjavom: „Drage kolege, sa tugom vam pišem da vas obavestim o smrti njenog veličanstva kraljice”.

Nakon što su primili ovu poruku, očekuje se da će zastave širom Whitehall-a biti spuštene na pola koplja u roku od 10 minuta kako bi se izbegao talas “besa javnosti”, sugeriše procureli dokument.

Ostali događaji na dan smrti monarha – koji se naziva “Dan D” – uključivaće izjavu premijera, pozdrav oružjem iz Ministarstva odbrane, nacionalni minut ćutanja i službu u katedrali Svetog Pavla, koja iako je planirana mora izgledati „spontano“, dnevni red očigledno tako nalaže.

U međuvremenu, da bi se prilagodio vremenu interneta, ažurirani plan kaže da će web lokacija kraljevske porodice morati da postane crna samo uz kratku izjavu koja potvrđuje monarhovu smrt.

NAJGLEDANIJA EMISIJA UŽIVO U REGIONU! MARIO ZNA! 20h! ZNATE GDE TREBA DA BUDETE!

Očekuje se da će i zvanični Facebook, Twitter i drugi nalozi na društvenim medijima postati crni, pri čemu će postovi koji nisu hitni biti pauzirani.

Očekuje se da će princ Charles obratiti naciji u 18 sati. Pristupno veće će ga sledećeg dana proglasiti za kralja.

Prema planu, koji se narednih dana naziva „D+1“, „D+2“ itd., kraljičino telo biće odneto nazad u Bakingemsku palatu sa mesta odakle je umrla drugog dana. Kovčeg će zatim biti odnesen u Vestminstersku palatu petog dana, a javnost će moći da joj oda poštu jer će sala biti otvorena 23 sata dnevno.

Kraljičin sin Charles tada će trećeg dana krenuti na turneju po Velikoj Britaniji, koja će početi u Škotskoj.

Nakon državne sahrane u Vestminsterskoj opatiji, kraljica Elizabeta II biće sahranjena u Memorijalnoj kapeli kralja George VI u dvorcu Windsor 10 dana nakon njene smrti. Njeno počivalište biće pored njenog supruga princa Filipa, koji je umro u aprilu 2021.

Bakingemska palata odbila je da komentariše procureli plan, i veruje se da je kraljica trenutno dobrog zdravlja.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/Sputniknews