Sve vesti Svet

DAN ZALJUBLJENIH! Romantika ili istorija ispisana žrtvenom krvlju

DAN ZALJUBLJENIH! Romantika ili istorija ispisana žrtvenom krvlju

Dan zaljubljenih mnogi smatraju “nepraznikom” koji su kreirali prodavci za prodaju cveća, čokolade, ružičastih čestitki i plišanih medvedića, ali taj dan zapravo ima krvavu istoriju.

Kada su praznici u pitanju, strašne priče ispunjene krvlju obično se povezuju sa “praznikom” Noć veštica, ali  ukoliko se zainteresujete za pozadinu i istoriju Dana zaljubljenih možda će te se susresti sa nečim što će vas šokirati.

Ljubav i romansa? Više kao plodnost i krv

Mnogi veruju da je ono što danas znamo kao Dan zaljubljenih, koji se slavi 14. februara, u početku bio paganski praznik Luperkalije . Dan se u Rimskom carstvu obeležavao 15. februara i bio je posvećen Faunu, rimskom bogu poljoprivrede, kao i osnivačima Rima, Romulu i Remu.

Starorimski festival je bio o ženskoj plodnosti, a ne o romantičnoj ljubavi – i nije bilo komadića čokolade ili ruže na vidiku.

Tradicija je nalagala da se sveštenici okupljaju na ulazu u svetu pećinu za koju se verovalo da je u njoj Romula i Rema odhranila vučica. Zatim bi žrtvovali kozu (za plodnost) i psa (za pročišćenje).

SUTRA JE SVETI TRIFUN, ne Dan Zaljubljenih

Kozja koža bi se isekla na trake i umočila u žrtvenu krv, a sveštenici su iznosili krvave komade kože na ulice i bukvalno šamarali Rimljanke u fertilnoj dobi u uverenju da će to povećati verovatnoću da zatrudne. Priča se nastavlja da bi na kraju praznika te žene koje su dobile šamar stavljale komadiće papirusa na kojima su ispisana njihova imena u veliku urnu iz koje su muškarci izvlačili imena te po izvučenom imenu opštili sa ženama.

Na kraju 5. veka, međutim, papa Gelasije I proglasio je 14. februar za Dan svetog Valentina.

Ko je Sveti Valentin?

Međutim, zbunjeni su oni koji veruju da je Dan zaljubljenih zapravo posvećen Svetom Valentinu.

Prema Katoličkoj enciklopediji, Katolička crkva priznaje najmanje tri sveca po imenu Valentin, i svi su stradali.

Jedan od tri Valentina bio je rimski sveštenik iz trećeg veka. Drugi Sveti Valentin dolazi iz Ternija (u to vreme Interamna), biskupa koji je stradao. Čini se da su obojica osuđeni na smrt zbog pomaganja hrišćanima u vreme kada je crkva bila stalno napadana. Za trećeg Svetog Valentina se zna samo da je stradao u Africi, a o njegovom životu nema detalja.

Legende o Valentinu – jednom od trojice po kojem se i zove praznik – kažu da je nakon što je rimski car zabranio brak mladićima zbog verovanja da su samci bolji ratnici od onih sa porodicama on zapravo postao svetac.

Priča kaže da je Valentin odbio da posluša i pomogao drugim mladim vojnicima da se venčaju. Kada se saznalo za našeg navodnog Valentina, car ga je navodno osudio na smrt.

PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ U BUNKERU! Krizni štab, vlast i opozicija na respiratorima.

Druge priče tvrde da je zatočeni Valentin poslao prvo “valentinovo” mladoj ženi u koju je bio zaljubljen (neki sugerišu da je to bila tamničareva kćerka), pre nego što je pogubljen.

U Srbiji se danas slavi Sveti Trifun no mnogi, povedeni zapadnjačkom histerijom sa svojim lepšim polovinama proslavljaju dan zaljubljenih koji je po svemu sudeći nastao iz krvavih kožnih kajiševa i nastradalih pasa. Vrlo romantično.

NultaTačka