Sve vesti Svet

Danska: Draže su nam ukrajinske izbeglice od palestinskih ali i oni će morati kući

Danska: Draže su nam ukrajinske izbeglice od palestinskih ali i oni će morati kući

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je u utorak da ukrajinske izbeglice neće biti integrisane u dansko društvo, već da bi se umesto toga trebale vratiti kako bi obnovile Ukrajinu nakon sukoba. Njena izjava usledila je nedelju dana nakon što je zemlja usvojila poseban zakon koji ukrajinskim izbeglicama daje pristup poslu i obrazovanju.

“Biti izbeglica je privremeno, tako da se morate vratiti i pomoći u izgradnji svoje domovine kada vam se ukaže prilika. To nam daje priliku da pomognemo drugim izbeglicama”, rekao je Frederiksen, socijaldemokrata tokom parlamentarne debate, prenosi Associated Press.

Danski parlament usvojio je prošlog četvrtka zakon kojim se ukrajinskim izbeglicama odobravaju dvogodišnje boravišne dozvole s mogućnošću produženja na još jednu godinu. Zakon takođe omogućava izbeglicama pristup radnim dozvolama, obrazovanju i socijalnoj zaštiti.

Iako je Frederiksenova vlada koalicija levičarskih stranaka i stranaka levog centra, nastavila je strogu antiimigracionu politiku prethodne desničarske vlade. Frederiksen je izjavila da je politika Danske da prihvata “nulte” tražioce azila, a njena vlada je nedavno zahtevala da se sirijski migranti koji su stigli tokom izbegličke krize 2015. vrate kući.

Jedna od najkontroverznijih politika koju sprovode desnica i koju sprovode socijaldemokrate je takozvani “zakon o nakitu”, prema kojem dolazećim migrantima mogu biti zaplenjene njihove lične stvari kako bi se pokrili troškovi boravka u Danskoj. Portparol vlade rekao je za CNN ranije ovog meseca da se zakon neće primjenjivati ​​na Ukrajince.

“Mogli bismo biti iskreni prema činjenici da bismo radije pomagali ukrajinskim izbeglicama nego Somalijcima i Palestincima” , napisala je bivša ministarka za imigraciju Inger Stojberg, čija je stranka usvojila zakon, na Facebooku. „Niko se ne usuđuje da kaže kako jeste: to je zato što su Ukrajinci sličniji nama i zato što su prvenstveno hrišćani.”

Danska je takođe donirala nekoliko hiljada komada protitenkoviskog oružja Ukrajini i dozvolila svojim građanima da postanu psi rata. Ministar odbrane Morten Bødskov takođe je ponudio danske trupe za sve potencijalne buduće mirovne misije u Ukrajini.

NultaTačka