Sve vesti Svet

Danska se izvinjava što je koristila decu sa Grenlanda za eksperiment iz 1950-ih

Danska se izvinjava što je koristila decu sa Grenlanda za eksperiment iz 1950-ih
Pisao Elena Vuk

Danski premijer je u sredu uputio izvinjenje licem u lice šestorici živih žrtava socijalnog eksperimenta iz 1950-ih u kojem je 22 grenlandske dece oduzeto iz porodica i poslato u Dansku da se integriše u dansko društvo.

Inuitska deca imala su između četiri i devet godina kada su odvedena u Dansku, tada kolonijalnu silu, 1951. da bi pokušali da ih prevaspitaju u „male Dance“.

Deca su trebalo da se vrate na Grenland i budu deo nove elite koja govori danski i koja će pomoći u modernizaciji inuitskog stanovništva na arktičkom ostrvu.

Eksperiment je bio deo šireg napora Danske da ubedi Ujedinjene nacije da je Grenland, danska kolonija do 1953. godine, bio integrisani deo Danske.

Danska i druge kolonijalne sile su se obavezale da će raditi na dekolonizaciji kada su se pridružile svetskom telu 1945.

Vaše priče su nas duboko dirnule i zato Danska danas kaže jedinu reč koju je ispravno reći: Izvinite! – rekla je premijerka Mete Frederiksen publici, među kojima je bilo i šest preživelih na ceremoniji u Nacionalnom muzeju Danske.

Ono čemu ste bili izloženi bilo je pogrešno. To je bilo neljudski, bilo je nerazumno i bilo je bezdušno – rekla je ona.

Deca nikada nisu vraćena svojim porodicama, već su ih ili usvojile danske porodice ili su vraćena na Grenland da bi bila smeštena u sirotište, gde su bila primorana da govore danski i imali su mali ili nikakav kontakt sa svojim rođacima.

Slučajnost li je da u jeku priče o radijaciji već imamo rad na temu ANTIRADIJACIJSKA mRNA VAKCINA

Naši roditelji su pristali na to, ali jedva da su bili svesni na šta su pristali – rekla je Eva Ilum, koja je oduzeta iz porodice 1951.

Mračni eksperiment je bolna tačka u odnosima Grenlanda i Danske.

Ovo je deo naše zajedničke istorije… Istina je izašla na videlo i to je istina na koju se boli osvrnuti se – rekao je premijer Grenlanda Mute Egede.

Ogromna većina od 57.000 ljudi Grenlanda su Inuiti, živeći po ogromnom, neplodnom severnoatlantskom ostrvu koje je četvrtina veličine Sjedinjenih Država. Grenland ostaje formalni deo Kraljevine Danske, ali je od tada dobio široku autonomiju i ima pravo da proglasi nezavisnost.

Frederiksen je poslala pismeno izvinjenje u decembru 2020, ali je u sredu prvi put lično uručila izvinjenje šestoro preživelih.

Nulta Tačka/NewYorkPost