Sve vesti Svet

DANSKA VOJSKA PROGLASILA UZBUNU ZBOG IRANSKIH RATNIH BRODOVA KOJI SU UPLOVILI U BALTIČKO MORE

Pisao Elena Vuk

Početkom leta, niz alarmantnih vesti sugerisalo je da će par iranskih ratnih brodova koji su nedavno kružili Afrički rtom Dobre Nade morati preći Atlantik prema Venezueli. Nakon prethodnih američkih pokušaja da osujete Iransko-venecuelansku saradnju, koja je uključivala slučaj američkog oduzimanja goriva namenjenog vladi Madura, ostalo je pitanje hoće li Bajden-ova administracija reagovati.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Međutim, predviđeno odredište brodova pokazalo se potpuno neutemeljeno, pogotovo jer su se proteklih nedelja uputili na sever, prema zapadnoj obali Afrike. Uznemirena Danska vojska objavila je fotografije dva iranska ratna broda koji trenutno prelaze Baltičko more, a kreću se prema Rusiji.

CNN takođe potvrđuje da se “dva iranska ratna broda za koja se nekada mislilo da se kreću prema Venecueli sada nalaze u Baltičkom moru, približavajući se ruskom gradu Sankt Peterburgu, prema MarineTraffic, veb stranici koja prati brodove.”

Jedan od brodova je najveće iransko vojno plovilo IRINS Makran, dug 228 metara (748 stopa), koje se smatra “plutajućom vojnom bazom” – koja je domaće(iranske) proizvodnje nakon prenamene iz tankera za naftu; i sposobna je prenositi helikoptere, male podmornice i lansirne rakete.

Prati ga novi iranski razarač Sahand, a oba su fotografisana kako krstare u blizini danskog ostrva Bornholm i koje je primetilo Kraljevsko dansko vazduhoplovstvo , koje je stacionirano južno od Švedske i severoistočno od Nemačke.

“Očekuje se da su na putu prema godišnjoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu”, objavila je danska vojska na Twitteru.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je pozvalo na učešće iransku mornaricu na vojnu paradu u Sankt Peterburgu.

Pomorska parada održaće se u nedelju, a očekuje se da će na njoj biti preko 50 brodova, od kojih je jedan broj iz stranih zemalja, saveznika Rusije.

Vojni analitičari primetili su sedam iranskih brodova za brzi napad pričvršćene na palubu Makrana, koje obično raspoređuju elitne snage Islamske revolucionarne garde (IRGC). Verovatno ima članova IRGC-a na brodu Makran, sa obzirom da je deo njegove sposobnosti brzo raspoređivanje iranskih specijalnih snaga bilo gde u svetu.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/ZeroHedge