Sve vesti Svet

DANSKA VOJSKA PRVA NA SVETU PRIKAZALA SVOJ NOVI AVION KOJI KORISTI SAMO ELEKTRIČNI POGON (VIDEO)

Pisao Elena Vuk

Danske vazduhoplovne snage pokazale su u četvrtak svoje potpuno nove avione na električni pogon, rekavši da su njihovi probni letovi do sada dokazali da laka za upravljanje, ekološki prihvatljivija tehnologija koja ima potencijal i jeftinija.

Danska vojska je nabavila dva mlaznjaka Velis Electro od slovenačkog proizvođača Pipistrel, postavši prva vojska u svetu koja koristi ovu vrstu hardvera.

“Avioni su 100% bez emisija, vrlo tihi i inače jeftini za rad”, rekao je potpukovnik Casper Børge Nielsen iz Agencije za materijal i nabavku Ministarstva odbrane. Inicijalni testovi pokazuju da “možda postoje perspektive u korišćenju električnih aviona kada tehnologija postane zrela”, dodao je.

Danska je iznajmila avione na dve godine, umesto da ih kupuje, kako bi izbegla “rizik da završimo s opremom koju stvarno ne možemo koristiti”, rekao je Børge Nielsen. Tokom perioda zakupa, dansko ratno vazduhoplovstvo se nada da će steći uvid u prednosti i nedostatke tehnologije mlaznjaka kako bi odlučilo kako se ona može primeniti u budućnosti.

Piloti su opisali letenje jednočlanim lakim električnim avionima, koje napajaju dve litijumske baterije, kao “uzbudljivo”, rekavši da su “dobro napravljeni i dobro lete”.

Prošle godine, vojska Sjedinjenih Država je rekla da je pratila razvoj aviona na električni pogon, opisujući njihovu sposobnost nečujnog približavanja ciljevima kao “ogromnu”. Međutim, njihov kapacitet baterije trenutno nije dovoljan da zadovolji potrebe američkog ratnog zrakoplovstva.

Rad na električnim avionima je u toku od 1970-ih, ali problem baterije je bio kamen spoticanja na putu šireg usvajanja tehnologije.

Globalni vojni interes mogao bi sve to promeniti, stimulišući istraživanje i ulaganja.

Prelazak na električnu energiju će verovatno biti dobitna kombinacija, jer će drastično smanjiti emisiju CO2 i učiniti letenje mnogo jeftinijim za komercijalne prevoznike i njihove putnike.

Nulta Tačka/RT