Sve vesti Svet

DARPA eksperimentiše sa letelicom ‘Ground-Effect’ u sovjetskom stilu

DARPA eksperimentiše sa letelicom 'Ground-Effect' u sovjetskom stilu

Najveća istraživačka agencija Pentagona predstavila je veoma neobičnu vrstu aviona koji predstavlja mešavinu huverkrafta i letelice kako bi bila sposobna da preleti površinu okeana i kako bi isporučila teret mnogo brže od konvencionalnih transportnih brodova.

“Liberty Lifter” Agencije za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA) koristi trik fizike poznat kao “efekat tla” da smanji aerodinamički otpor tako što leti na visini koja je dužina raspona krila iznad vode. Ovo omogućava avionu da putuje mnogo brže i da nosi velike količine korisnog tereta.

Liberty Lifter „kombinovaće brzo i fleksibilno strateško podizanje veoma velikih, teških tereta sa mogućnošću poletanja/sletanja u vodu“, navodi DARPA u saopštenju za štampu.

Agencija je istakla da je Sovjetski Savez razvio takvo vozilo nazvano ekranoplan, objašnjavajući da su „ova vozila imala veliku brzinu i nezavisna su od piste, ali su bila ograničena na mirne vode i imala su ograničenu manevarsku sposobnost“.

Ekranoplan je dizajniran 1975. godine, a koristili su ga Sovjeti od kasnih 1980-ih do 90-ih. Samo tri ekranoplana klase Orlionok su bila operativna i letela su 13 stopa iznad vode maksimalnom brzinom od 342 mph. Dobili su nadimak „Čudovište iz Kaspijskog mora“ i bili su ograničeni samo na lepo vreme i mirno more. Sve tri letelice su penzionisane do kasnih 1990-ih.

Čini se da je DARPA-in Liberty Lifter evolucija ekranoplana i može da radi u teškim uslovima ili čak u trajnom letu na srednjim visinama, nešto što Sovjeti nikada nisu mogli da postignu.

„Ova prva faza Liberty Lifter programa će definisati domet, nosivost i druge parametre jedinstvenog hidroaviona”.

DR RAČIĆ U BUNKERU OTKRIVA ŠTA ČEKA NAS A ŠTA ČEKA SVETSKE ZLIKOVCE

„Inovativni napredak predviđen ovim novim DARPA programom će pokazati demonstrator X-plane-a koji nudi ratnicima nove mogućnosti tokom produženih pomorskih operacija“, rekao je Aleksander Valan, programski menadžer u Kancelariji za taktičku tehnologiju DARPA-e.

Pogledajte simulaciju Liberty Lifter-a ispod:

Nulta Tačka/ZeroHedge