Sve vesti Svet

Davos: Zelenski pozvao na potpuni prekid trgovine sa Rusijom

Davos: Zelenski pozvao na potpuni prekid trgovine sa Rusijom

“Vojske pobeđuju u bitkama, ali ekonomija pobeđuje u ratovima,” poručio je Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, tokom video obraćanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

“Sada nije vreme za analizu troškova i koristi. Moramo potpuno odseći Rusiju od globalne ekonomije.”

Pozvao je na “maksimalne” sankcije Rusiji. Rekao je da sankcije moraju ići dalje kako bi zaustavile agresiju Rusije, uključujući embargo na naftu, blokiranje svih njenih banaka i potpuni prekid trgovine s Rusijom.

“Samo će to sprečiti Rusiju i bilo koju drugu državu od pokretanja ničim izazvanog rata protiv suseda”, dodao je on.

Zalagao se za potpuno povlačenje stranih kompanija kako bi sprečio podršku ratu.

Govoreći ranije na Davosu, na panelu o ekonomskom ratu, zamenica ukrajinskog premijera Julija Sviridenko pozvala je zemlje da nastave sa uvođenjem sankcija Rusiji.

Zelenski kaže da svetom ne može vladati “gruba sila”.

Istakao je da je njegova zemlja usporila napredovanje Rusije i da je hrabrost njegovog naroda izazvala neviđeno jedinstvo demokratskog sveta.

Zelenski, koji je nakon govora dobio ovacije, ponovio je da Rusija blokira ključne zalihe hrane, poput pšenice i suncokretovog ulja da napuste svoje luke, a neke zalihe i kradu.

Ukrajina je, uz Rusiju, veliki izvoznik pšenice, ječma i suncokretovog ulja, a prekid tih isporuka preti nesigurnosti hrane u zemljama u Africi, Bliskom istoku i delovima Azije koji se oslanjaju na te pristupačne zalihe.

David Beasley, šef Svetskog programa za hranu UN-a pozvao je da se ukrajinske luke ponovo otvore, rekavši da farmeri u regiji “uzgajaju dovoljno hrane da prehrane 400 miliona ljudi”.

Ako takve zalihe ostanu van tržišta, svet bi se mogao suočiti s problemom dostupnosti hrane u narednih 10 do 12 meseci, a “to će biti pakao na zemlji”, rekao je Beasley.

Upozorio je da trenutno “49 miliona (ljudi) kuca na vrata gladi u 43 zemlje”, uključujući Jemen, Liban, Mali, Burkinu Faso, Egipat, Kongo, Gvatemalu i Salvador.

Osim govora Zelenskog, u Davosu je i značajna delegacija ukrajinske vlade koja lično prisustvuje, a koja se zalaže za veću podršku Zapada u borbi zemlje protiv Rusije.

MARIO ZNA i dr BORISLAV ANTONIJEVIĆ- Nova HISTERIJA- Za 24h SZO i Klaus Švab otvaraju VRATA PAKLA

Nulta Tačka/Agencije