Sve vesti Svet

DELTA HISTERIJA – POLA AUSTRALIJE ZATVORENO

DELTA HISTERIJA - POLA AUSTRALIJE ZATVORENO
Pisao Elena Vuk

Nigde paranoja i preterana reakcija na (zamišljenu) pretnju koju predstavlja COVID-ova varijanta “Delta” nije intenzivnija nego u Australiji, gde su zaražene male grupe uglavnom blagog COVID-a (od kojih je većina navodno identifikovana kao Delta verzije) još jedan talas zaključavanja, koji uključuje ne samo Sidnej( Sydney ) (najmnogoljudniji grad ove ostrvske države), već šest drugih gradova koji obuhvataju polovinu Australijskog stanovništva (više od 12 miliona ljudi).

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Gradovi koji su sada zaključani uključuju: Sidnej( Sydney ), Brisbejn( Brisbane ), Pert( Perth ),Darvin( Darwin ), Tavnsvil( Townsville ) i Zlatnu obalu. A u sredu je i zabačeni grad Alis Spring( Alice Springs ) takođe ušao u brzu blokadu nakon slučajeva u Južnoj Australiji.

Australijske vlasti sada strahuju da bi se varijanta Delta mogla proširiti na obližnje zajednice Aboridžina koje su ionako ranjive zbog niske stope vakcinacije. Državni čelnici širom zemlje rekli su da se “suočavaju sa situacijom kotla pod pritiskom” kako je otkriveno sve više slučajeva, što je pokrenulo nove blokade.

Sa samo 5% populacije koja je potpuno vakcinisana, mnogi su pozvali vladu da ubrza tok vakcinacije.

Ali razmena informacija o glavnoj vakcini u zemlji, poznatoj AstraZeneca, bila je kontradiktorna. Već je premijer Skot Morison (Scott Morrison) prešao na proširenje pristupa, najavljujući u ponedeljak da bi svi koji imaju manje od 40 godina, a koji žele  AstraZeneca vakcinu, mogli dobiti nakon razgovora sa svojim doktorom opšte prakse. Predsednik Australijskog lekarskog udruženja brzo je odbacio njegovu poruku, rekavši da ga je to iznenadilo i da se suprotstavio savetima stručnjaka. Australijska tehnička savetodavna grupa za imunizaciju preporučuje AstraZenecu samo pacijentima u 60-tim i starijim (zbog retkih, ali još uvijek smrtonosnih, cerebralnih krvnih ugrušaka koji se viđaju kod nekih pacijenata sa niskim brojem trombocita).

Zdravstvene zvaničnike uznemirila je činjenica da je varijanta Delta pronađena u pet od osam država i teritorija samo dve nedelje nakon što je prvi put izolovana u Sidneju.

Kako je WSJ objasnio u podužoj priči koja prati širenje “Delte” širom Australije, izbijanje je počelo u tržnom centru na sidnejskoj plaži Bondi. Australijske vlasti čak su tvrdile da su “prenos” varijante uhvatile na traci.

Nakon potvrde prvih slučajeva, Sidnej je prvi put u godinu dana brzo zaključan. Ipak, izbijanje je “malo” prema globalnim standardima. Da nije bilo svih “alarma” oko Delta verzije, verovatno ne bi došlo do zaključavanja.

Australija je zadržala svoj COVID broj zavidno niskim nametanjem strogih ograničenja onima koji smeju putovati kroz zemlju i van nje. Osim određenih hitnih izuzetaka, gotovo nijedan stranac nije primljen od početka izbijanja.  Zaključavanje je postalo još jedno političko “crno oko” konzervativnog premijera Skota Morisona.

Mnogi  stanovnici Australije sve više su frustrirani onim što vide kao preteranu reakciju. Nažalost, kad se svi osvrnu na ovu godinu, kao i prošlu i nakon toga, hoće li biti još besniji kad shvate koliko su loše javne zdravstvene vlasti preterale?

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”