Sve vesti Svet

Denacifikacija još nije gotova u Ukrajini! Zvaničnik Kijeva podelio video sa pripadnicom ukrajinske vojske koja nosi nacistički simbol (VIDEO)

Denacifikacija još nije gotova u Ukrajini! Zvaničnik Kijeva podelio video sa pripadnicom ukrajinske vojske koja nosi nacistički simbol (VIDEO)

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Anton Geraščenko podelio je snimak žene vojnika koja nosi simbol nalik svastici.

Pripadnica oružanih snaga Ukrajine, koja se očigledno vratila sa fronta tekućeg sukoba sa Rusijom, posle dužeg vremena ponovo se spojila sa ćerkom. Usred emotivnog okupljanja, na ruksaku se jasno vidi prišivač u stilu svastike. Slične ambleme koristilo je nekoliko Waffen-SS jedinica u nacističkoj Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata.

“Za ovo se borimo”, napisao je Geraščenko na snimku.

Dok je Moskva u više navrata naglašavala potrebu za “denacifikacijom” Ukrajine, Kijev je stalno poricao da ima bilo kakvih neonacističkih elemenata u društvu i vojsci ove zemlje.

Rusija je otpočela specijalnu vojnu operaciju krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su kako bi regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

NutlaTačka