Sve vesti Tehnologija

DIGITALNA DISTOPIJA u punom cvatu! 90 odsto država na svetu planira brzi prelazak na DIGITALNE VALUTE

DIGITALNA DISTOPIJA u punom cvatu! 90 odsto država na svetu planira brzi prelazak na DIGITALNE VALUTE

Novi izveštaj Banke međunarodnih poravnanja procenjuje da je do 90% nacionalnih centralnih banaka barem u fazama planiranja za pokretanje digitalne valute centralne banke (CBDC): Devet od 10 centralnih banaka istražuje digitalne valute centralne banke (CBDC), a više od polovine ih sada razvija ili sprovodi konkretne eksperimente. Konkretno, rad na maloprodajnim CBDC-ima prešao je u naprednije faze

Ovo je odjek martovskog izveštaja MMF-a, koji tvrdi da je više od stotinu zemalja barem u fazama planiranja izdavanja vlastitog CBDC-a.

Celi izveštaj MMF-a možete pročitati ovde , ili sažetak koji je objavio Bloomberg ovde.

Čini se da programi državnog digitalnog novca dobijaju zamah širom sveta od najranije2020. godine, a očigledno sada postoje u više od polovine zemalja na planeti.

Najnoviji od njih – Brazil i Namibija – objavili su svoje planove tek prošlog meseca.

Kao i kod svih globalističkih planova, nastojanje za CBDC je uvek dio „trenutne stvari“.

Prvo, to je bio odgovor na Covid . Tada bi nam mogli pomoći da zaustavimo klimatske promene . Onda je to odgovor na rat u Ukrajini .

Koristeći tu metodu, prešli su sa marginalne ideje o kojoj se jedva raspravlja na redovno izveštavanje u mejnstrimu i 90% sveta ih isprobava, sve u roku od nekoliko godina (kao što smo i predvideli ranije)

Zanimljivo, dok se o CBDC-ima sve više govori, postoji jedna njihova specifičnost o kojoj se sve manje govori: Programabilnost.

Redovni čitaoci će biti više nego upoznati s ovim konceptom – o njemu smo detaljno govorili u našim prethodnim člancima o CBDCS.

Za one nove čitaoce: programibilnost je hipotetička karakteristika digitalne valute koja bi omogućila emitentu da postavi ograničenja i kontrole nad samom upotrebom.

U suštini, bilo koji CBDC bi državi, centralnoj banci ili korporaciji koja izdaje novac dao moć da kontroliše kako i gde se novac troši.

Svaki CBDC predstavlja potencijalnu kontrolu treće strane nad vašim novcem.

To je tako jednostavno.

Ovo ima ogromne implikacije na samu ideju slobode pojedinca. S obzirom na to kako su prošle dve godine, nije teško zamisliti kako bi se takav sistem mogao zloupotrebiti.

Zaustavljanje plaćanja da bi se „zaštitio NHS“, garniranje plata za „borbu protiv klimatskih promena“ ili pojedinačne finansijske sankcije jer niste vakcinisani.

Ne treba se osvrtati dalje od protesta kanadskih kamiondžija da bi se videlo da država finansijski obeshrabruje one koji izražavaju neslaganje. CBDC bi taj proces učinio lakšim za državu da ga sprovede i pojedincu težim da izbegne restrikcije.

To je, sasvim očigledno, najveće etičko i društveno pitanje u bilo kojem potencijalnom sistemu digitalne valute.

Pa ipak, ni izveštaj BIS, ni izveštaj MMF-a ni Bloombergov sažetak uopšte ne raspravljaju o ideji “programabilnosti”. Reč se koristi tačno jednom u sva tri dokumenta, a oni nikada ne objašnjavaju šta ona zapravo znači.

OffG je ranije detaljno izveštavao o CBDC-ima, a mediji nikada nisu bili sramežljivi govoreći o „koristima“ tako strogo kontrolisanog novca u prošlosti. Naprotiv, oduvek je bio tretiran kao glavna prodajna tačka.

Agustin Carstens, šef Banke međunarodnih poravnanja, detaljno je razgovarao o ovoj ideji u videu u leto 2021.:

Ključna razlika [kod CBDC-a] je u tome što bi centralna banka imala apsolutnu kontrolu nad pravilima i propisima koji će odrediti upotrebu tog izraza odgovornosti centralne banke, a zatim imati tehnologiju da to sprovede.”

Članak u Telegraphu iz juna 2021. ponovo je hvalio o mogućim prednostima programabilne valute:

Digitalna gotovina bi se mogla programirati kako bi se osiguralo da se troši samo na osnovne potrepštine ili robu za koju poslodavac ili vlada smatraju da je razumna […] Iz toga bi mogli biti neki društveno korisni rezultati, sprečavajući aktivnosti za koje se smatra da su na neki način društveno štetne .

Nikada ranije nisu oklevali da govore o programiranju, tako da je vredno pažnje da bi iznenada trebalo da zatvore taj put za diskusiju.

Možda je to znak da su precenili šta bi ljudi prihvatili i da već doživljavaju više odbijanja od ideje nego što su očekivali.

To je utešna misao.

Ali nemojte da vas zavara: samo zato što to prestanu da pominju, ne znači da to puštaju niz vodu. Oni samo žele da zaboraviš na to.

Oh, i za slučaj da se pitate, lista zemalja koje isprobavaju digitalne valute uključuju Ukrajinu i Rusiju, Sjedinjene Države i Kinu, Britaniju i EU.

Svaki tim u ligi.

NultaTačka/OffGuardian