Sve vesti Svet

Diplomatska ćuška: Peking pozvao na razgovor EVROPSKE AMBASADORE

Diplomatska ćuška: Peking pozvao na razgovor EVROPSKE AMBASADORE

Kina je saopštila da je pozvala evropske ambasadore u Pekingu na razgovor kako bi uložila protest zbog saopštenja grupe G7 i Evropske unije u kojima se kritikuju kineske vežbe oko Tajvana.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je danas saopštilo da je zamenik ministra Deng Li dao “zvaničnu izjavu” o onome što je nazvao “bezobraznim mešanjem u unutrašnje stvari Kine”, preneo je AP.

Kina je poslala ratne brodove i avione, lansirala projektile u Tajvanskom moreuzu nakon posete američke visoke zvaničnice Nensi Pelosi Tajvanu.

Na kineskoj strani koji gleda na Tajvan, turisti su se danas okupili da pogledaju vojne avione kako idu ka oblasti gde se održavaju vežbe.

Iznad glava posetioca su se mogli čuti motori aviona, dok su turisti fotografisali sve i uzvikivali: “Hajde da uzmemo Tajvan nazad”, dodaje američka novinska agencija.

Kako tvrde Tajpej, Kina je poslala ratne brodove i avione preko srednje linije Tajvanskog moreuza, čime je kineska vojska prešla posle nekoliko decenija nezvaničnu tampon zonu između Kine i Tajvana.

Pet kineskih projektila palo je u japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu, kod ostrva Hateruma, južno od glavnih japanskih ostrva, kazao je japanski ministar odbrane Nobuo Kiši.

On je rekao da je Japan uložio protest zbog projektila ocenjujući da je u pitanju “opasna pretnja japanskoj nacionalnoj bezbednosti i sigurnosti japanskog naroda”.

Iz Tokija su dodali da veruju da su preostala četiri projektila, ispaljena iz Fuđijana preletela Tajvan.

Kina je, u međuvremenu, pozvala i japanskog ambasadora u Pekingu zbog učešća Tokija u “netačnoj” izjavi G7 o Tajvanu, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Zamenik ministra Deng Li je uložio zvaničan protest japanskom ambasadoru u Kini.

NultaTačka/Sputnik