Sve vesti Svet

DIREKTOR NIH-a: “TEORETIČARI ZAVERE MORAJU DA ODGOVARAJU”

Direktor Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) Frensis Kolins smatra da ljudi koji šire dezinformacije onlajn o Covid-19 i doktoru Entoni Faučiju treba da budu identifikovani i „privedeni pravdi“.

„Zavere ovde pobeđuju. Istina se gubi. To je zaista ozbiljna optužnica za pravac kojim izgleda da naše društvo putuje”, rekao je Kolins, koji će se uskoro povući sa funkcije na čelu NIH-a, za Vašington Post u petak.

We're In A World Of Hurt': NIH Director Is Latest Official Predicting U.S. Will Surpass 200,000 Daily Covid Cases

Frensis Kolins drži model SARS-CoV-2, novog korona virusa, dok svedoči na Kapitol Hilu u Vašingtonu, 2. jula 2020. © Reuters / Graeme Jennings

Opisujući navalu gnevnih poruka sa kojima se suočava savetnik Bele kuće za koronavirus i bivši lekar NIH-a dr Entoni Fauči, Kolins je rekao da vlada treba snažnije da reaguje protiv „dezinformacija“ i predložio da se identifikuju oni koji su odgovorni za širenje takvih informacija i „izvedu pred lice pravde“.

Kolins nije elaborirao šta bi „pravda“ mogla da podrazumeva.

Washington Post je kao primer ove dezinformacije naveo jednu priču o navodnom Faučijevom finansiranju užasnih eksperimenata na životinjama. Prema aktivistima projekta White Coat Waste Project, Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti (NIAID), pod Faučijevim vođstvom, finansirao je jeziv eksperiment u Tunisu u kojem su psima uklonjene glasne žice i držani su u kavezima dok su ih peščane mušice žive pojele. Akademski časopis koji je objavio rezultate eksperimenta naknadno je rekao da NIAID nije finansirao istraživanje, ali NIAID je rekao da finansira druge eksperimente koji uključuju pse.

Fauči je više puta bio na udaru kritika konzervativaca tokom pandemije Covid-19: zbog toga što je rekao da maske ne usporavaju prenošenje virusa pre nego što je promenio mišljenje, jer je obmanuo javnost o finansiranju istraživanja “dobijanja funkcije” na koronavirusima od strane njegove organizacije u laboratoriji u Vuhanu, u Kini, i za obećanje Amerikancima da će se povratak u normalnost desiti kada se 70% populacije vakciniše, samo da bi priznao da je namerno obmanjivao ljude ovom cifrom.

Sa „probojnim“ slučajevima Covid-a 19 u porastu, čak i među vakcinisanim, Fauči sada tvrdi da će Covid-19 biti pod kontrolom do sledeće godine ako Amerikanci prime dopunske vakcine i kada bebe i mala deca budu vakcinisani.

Gde god da se povuče granica između kritike i dezinformacija, Kolins nije jedini istaknuti zvaničnik koji preti teškim posledicama za one koji je pređu. Ranije ove godine, predsednik Džo Bajden optužio je platforme društvenih mreža – koje već ozbiljno ograničavaju sadržaj protiv vakcina i skeptika prema vakcinaciji – da „ubijaju ljude“ dezinformacijama i zapretio je ovim platformama pojačanom regulativom. Nedavno je izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Burla ljude koji šire „dezinformacije“ o vakcinama nazvao „kriminalcima“ koji su „bukvalno koštali milione života“.

Nulta Tačka/RT