Sve vesti Svet

Direktor SZO-a Tedros Adhanom: COVID ostaje pretnja na internacionalnom nivou (VIDEO)

Direktor SZO-a Tedros Adhanom: COVID ostaje pretnja na internacionalnom nivou (VIDEO)

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u utorak da COVID-19 ostaje globalna pretnja, skoro 3 godine nakon što je prvi put proglašen za takvu.

Komitet za hitne slučajeve, sastavljen od takozvanih nezavisnih stručnjaka, naveo je u saopštenju da sve veći broj slučajeva, kontinuirana evolucija virusa i pritisak na zdravstvene službe u brojnim zemljama znače da je situacija i dalje vanredna.

Slučajevi prijavljeni SZO porasli su navodno za 30 odsto u poslednjih dve nedelje, navodi se u saopštenju, iako je komitet prihvatio da je povećan imunitet stanovništva, uglavnom od vakcina, doveo do „razdvajanja“ slučajeva od hospitalizacija i smrti.

Zdravstvena agencija UN-a je prvi put proglasila najviši nivo uzbune, poznat kao vanredna situacija od međunarodnog značaja za javno zdravlje, za COVID-19 30. januara 2020. Takva odlučnost može pomoći da se ubrzaju istraživanja, finansiranje i međunarodne mere javnog zdravlja kako bi obuzdale kineski virus.

Nakon toga SZO je uvela celu planetu u korona histeriju koja je za rezultat imala gušenje ljudskih sloboda i  vakcinaciju koja nije bila efikasna dok je sa druge strane donela velik broj nuspojava.

NultaTačka