Sve vesti Tehnologija

,,ĐAVOLJI JEZIK”- SPYWERE KOMAPNIJA KOJA USMERAVA NAPADE NA NOVINARE, AKTIVISTE I ISTRAŽIVAČE

Pisao Elena Vuk

Spywere( špijunska ) kampanja koristi “alat” tajne Izraelske firme, koja konkretno cilja na zaustavljanje i sprečavanje aktivista za ljudska prava, novinare, političare.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

U četvrtak su izjave dali istraživači Microsoftove bezbednosti i Citizen Laba sa Univerziteta u Torontu kažu da se moćno „sajber oružje“ koristi u preciznim napadima usmerenim na više od 100 žrtava širom sveta.

Microsoft je izjavio da je ove nedelje popravio ranjive delove koju je grupa iskoristila, poznatu pod imenima Candiru i Sourgum.

Citizen Lab je u postu na blogu rekao da je „Candiru tajna izraelska kompanija koja špijunski softver prodaje isključivo vladama“, a koje potom mogu da ga koriste za „zarazu i nadgledanje iPhone-a, Android-a, Mac računara, računara i naloga na vebu“.

„Otkrili smo da se mnogi domeni maskiraju pod razne organizacije kao što su Amnesti International, pokret Black Lives Matter, kao i medijske kompanije i drugi subjekti sa tematikom o civilnom društvu“, rekao je Citizen Lab.

MARIO ZNA OTKRIO NOVI DOKUMENT OPERATIVNE GRUPE EMP ,,BLACKOUT WARFARE”! AMERIKANCI SE SPREMAJU ZA ,,POMRAČENJE”

Microsoft je primetio najmanje 100 žrtava na palestinskim teritorijama, Izraelu, Iranu, Libanu, Jemenu, Španiji, Britaniji, Turskoj, Jermeniji i Singapuru.

Američka tehnološka firma saopštila je da je pokušala da spreči napade ažuriranjem softvera Windows koji sprečava Candiru da nanese štetu.

„Microsoft je stvorio i ugradio zaštitu naših proizvoda protiv ovog jedinstvenog malwera, koji nazivamo DevilsTongue“, navodi se u Microsoftovoj izjavi.

„Delili smo ove zaštite sa bezbednosnom zajednicom kako bismo mogli zajednički da se pozabavimo i ublažimo ovu pretnju.”

Prema Microsoft-u, DevilsTongue je uspeo da se infiltrira na popularne veb lokacije poput Facebook-a, Tviter-a, Gmail-a, yahoo-a i drugih da prikuplja informacije, čita “žrtvine” poruke i preuzima fotografije.

„DevilsTongue takođe može da šalje poruke kao “žrtva” na nekim od ovih veb lokacija, prikazujući se bilo kom primaocu da je “žrtva” poslala ove poruke“, navodi se u izjavi Microsoft Threat Intelligence Center.

„Sposobnost slanja poruka može biti idealno oružje za slanje zlonamernih poruka ka većem broju žrtava.“

Istraživači Citizen Laba pronašli su dokaze da špijunski softver može da izbaci privatne podatke iz brojnih aplikacija i naloga, uključujući Gmail, Skipe, Telegram i Facebook.

Takođe može snimiti istoriju pregledanja i lozinke, kao i uključiti ciljnu veb kameru i mikrofon, prema nalazima.

Citizen Lab rekao je da je trenutno izraelska firma Saito Tech Ltd i da ima neke od istih investitora i nalogodavaca kao NSO Group, još jedna izraelska firma pod lupom za nadzorni softver.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/France24