Sve vesti Svet

Dmitrij Medvedev poslao Zapadu i NATO-u 3 zastrašujuće poruke: Ovo će biti kastrofalan scenario za sve

Dmitrij Medvedev poslao Zapadu i NATO-u 3 zastrašujuće poruke: Ovo će biti kastrofalan scenario za sve

Dimitrij Medvedev, bivši ruski predsednik i dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, reagovao je jutros na vesti da se Finska i Švedska približavaju traženju članstva u NATO.

Medvedev je na Telegramu napisao:

„U kontekstu proksi rata (Rusija tvrdi da je rat u Ukrajini zapravo ‘rat preko posrednika’ koji NATO vodi sa Rusijom prim. aut.) koji su zapadne zemlje pokrenule sa Rusijom, želim još jednom vrlo jasno da artikulišem stvari koje su već toliko očigledne svim razumnim ljudima.

1. Pumpanje Ukrajine oružjem od strane zemalja NATO-a, obuka njenih trupa da koriste zapadnu opremu, slanje plaćenika i izvođenje vežbi od strane zemalja Alijanse u blizini naših granica povećavaju verovatnoću direktnog i otvorenog sukoba između NATO i Rusija umesto njihovog ‘rata po punomoćju’.

2. Takav sukob uvek ima rizik da se pretvori u punopravni nuklearni rat.

3. Ovo će biti katastrofalan scenario za sve

Na kraju, naveo je pozivom da zapad „ne laže sebe i druge“ i „ne guši se sopstvenom pljuvačkom u paroksizmima rusofobije!“

Podsećamo, Finska je danas napravila prvi zvaničan korak ka ulasku u NATO. Finski predsednik Sauli Niinisto i premijerka Sana Marin saaopštili su danas da “Finska mora bez odlaganja da podnese zahtev za članstvo”

Članstvo u NATO-u ojačalo bi bezbednost Finske. Kao članica, ojačali bi ceo savez. Finska pod hitno mora podneti zahtev za članstvo u NATO-u. Nadamo se da će koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti preduzeti u narednim danima”, stoji u zajedničkoj izjavi.