Sve vesti Svet

Dmitrij Medvedev: Zbog sankcija Rusiji doći će do novih regionalnih ratova i epidemija

Dmitrij Medvedev: Zbog sankcija Rusiji doći će do novih regionalnih ratova i epidemija

Sankcije uvedene Rusiji neizbežno će dovesti do novih vojnih sukoba u nestabilnim regionima, do aktiviranja terorista koji će iskoristiti sukob Rusije i Zapada, kao i do novih epidemija, izazvanih odustajanjem od međunarodne saradnje u sanitarno-epidemiološkoj sferi ili direktnom upotrebom biološkog oružja, upozorava Dmitrij Medvedev.

„Izbiće novi regionalni sukobi u onim mestima u kojima se ne pronalaze mirna rešenja godinama, ili se ignorišu suštinski interesi međunarodnih igrača“, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije na svom Telegram kanalu.

Medvedev je, takođe, upozorio na to da će antiruske sankcije izazvati prekid lanaca isporuka robe, što će dovesti do velike logističke krize i propasti inostranih avio-kompanija, kojima su zabranjeni letovi iznad teritorije Rusije.

Prema njegovom mišljenju, moguća je i valutno-finansijska kriza u pojedinim zemljama, izazvana padom stabilnosti niza nacionalnih valuta, galopirajućom inflacijom i razaranjem legalnog sistema zaštite privatne svojine.

Sankcije protiv Rusije će, kako je istakao Medvedev, dovesti do međunarodne prehrambene krize, s perspektivom gladi u pojedinim zemljama, kao i da će se pojačati energetska kriza i rast cena fosilnih goriva.

„Pojačaće se energetska kriza u onim državama koje su uvele sankcije na isporuke ruskih energenata i time pucale sebi u noge. Nastaviće se rast cena fosilnih goriva, usporiće se razvoj digitalne ekonomije u svetu“, smatra Medvedev.

Nova arhitektura bezbednosti u svetu
Sankcije protiv Rusije dovešće do stvaranja nove arhitekture bezbednosti, koja priznaje slabost prozapadnih koncepcija međunarodnih odnosa. Biće obrazovane nove međunarodne alijanse, zasnovane na pragmatičnim kriterijumima, smatra Dmitrij Medvedev.

Prema njegovom mišljenju, biće obrazovane nove međunarodne alijanse zemalja, zasnovane na pragmatičnim, a ne na ideološkim anglosaksonskim kriterijumima.

Medvedev smatra da će u svetu usled sankcija uvedenih Rusiji nastupiti pad delatnosti međunarodnih institucija, poput Saveta Evrope, koje nisu uspele da dokažu svoju efikasnost u rešavanju situacije u Ukrajini.

NultaTačka/Sputnik