Sve vesti Svet

DNR: Uhvačena još dva plaćenika iz VELIKE BRITANIJE- odbijaju da sarađuju

DNR: Uhvačena još dva plaćenika iz VELIKE BRITANIJE- odbijaju da sarađuju

Još dva Britanca uhapšena i optužena za“najamničke aktivnosti“ na teritoriji u istočnoj Ukrajini, javila je u petak ruska državna novinska agencija TASS.

TASS se poziva na izvor u strukturama vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), koju priznaju samo Rusija i Sirija, i koji je rekao da su pokrenuti krivični slučajevi i podignute optužnice protiv Dilana Hilija i Endru Hila po članu 430 zločina DNR.

Rečeno je da oba muškarca odbijaju da sarađuju.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 29. aprila video snimak na kome se vidi povređeni Britanac zarobljen u Ukrajini, koji je rekao da se zove Endru Hil i koji je govorio sa britanskim akcentom.

Ministarstvo je saopštilo da se on predao ruskim trupama u regionu Mikolajiv na jugozapadu Ukrajine, najmanje 80 kilometara zapadno od DNR, i da je nosio oružje.

Zarobljeni muškarac, koji je nosio maskirnu uniformu, rekao je svojim ispitivačima da je iz Plimuta u južnoj Engleskoj i da ima četvoro dece i ženu.

Takođe 29. aprila, britanski Bi-Bi-Si je citirao neprofitnu humanitarnu grupu Presidium Network koja je rekla da je Dilan Hili bio humanitarni volonter i da je bio zarobljen na kontrolnom punktu u južnoj Ukrajini zajedno sa drugim volonterom, Polom Urijem.

Andrew Hill

Prošlog meseca, dva Britanca i jedan Marokanac osuđeni su na smrt zbog „najamničkih aktivnosti“ nakon što su zarobljeni kako se bore za Ukrajinu protiv Rusije i snaga koje podržava Rusija.

Njihovi rođaci kažu da su bili angažovani da se bore za ukrajinsku vojsku, te stoga nisu bili plaćenici, već redovni vojnici koji imaju pravo na zaštitu Ženevskih konvencija o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

U petak je Vrhovni sud DNR primio žalbe advokata Brahima Saduna i Šona Pinera, ali da drugi Britanac, Ejden Aslin, tek treba da podnese žalbu.

CDC lažirao podatke kako bi odobrio vakcine protiv COVID-19 za malu decu

TASS je citirao sud koji je rekao da će žalbe biti razmotrene u roku od najviše dva meseca.

Piner je tražio da mu se kazna preinači u doživotni zatvor.

Ažurirani krivični zakon DPR objavljen na zvaničnom sajtu koji je stupio na snagu u petak kaže da će smrtna kazna početi da se primenjuje od 2025.

Nejasno je šta to znači za trojicu muškaraca. DNR, za razliku od Rusije, ima smrtnu kaznu u svojim statutima od 2014. godine, ali do sada nije imala zakone koji predviđaju kako da je primeni.

Britanija je odbila da javno komunicira sa ruskim proksimnim vlastima u DNR-u koje ne priznaje, radije je zatražila pomoć od Kijeva.

Rusija je rekla da je sudbina muškaraca stvar DNR.

Dvojica Amerikanaca, Aleksander Druke iz Tuskaluze u Alabami i Endi Hajn iz Hartela u Alabami, prikazani su na video snimcima koje su emitovali ruski državni mediji, u kojima se navodi da su ih separatističke snage uhvatile dok su se borile za Ukrajinu.

NultaTačka/Reuters