Sve vesti Svet

DO JUČE JE BILO 55 GODINA A SADA! FDA KAŽE DA JE SADA POTREBNO 75 GODINA DA U POTPUNOSTI OBJAVI PODATKE O PFIZER VAKCINI PROTIV COVID-19

Uprava za hranu i lekove traži od sudije da joj da 75 godina za prikupljanje podataka u vezi sa vakcinom Pfizer i BioNTech, što je 20 godina više u odnosu na prethodni zahtev.

Agencija, poznata kao FDA, rekla je sudu da može da radi brže od ranije predložene stope od 500 stranica mesečno. Ali takođe se navodi da ima preko 59.000 stranica više nego što je pomenuto u ranijem podnesku.

To otkriće i želja da se uveri da može da radi i na drugim zahtevima Zakona o slobodi informacija u isto vreme, podstakli su novi zahtev sudiji da dozvoli obelodanjivanje otprilike 12.000 stranica do 31. januara 2022. i 500 stranica mesečno posle toga.

Taj vremenski okvir će trajati najmanje do 2096. godine, rekao je Aron Siri, advokat koji radi na slučaju, u postu na blogu.

„Ako vam je teško da poverujete u ono što čitate – to je zato što je distopijski da vlada daje Pfizer-u milijarde, nalaže Amerikancima da uzmu njegov proizvod, zabranjuje Amerikancima da tuže za štetu, ali ipak odbija da dozvoli Amerikancima da vide podatke koji su osnova dobijanja njegove licence“, rekao je Siri.

Slučaj je pokrenut u ime javnog zdravlja i medicinskih stručnjaka za transparentnost, koji su rekli da FDA nije blagovremeno ispunila svoj zahtev za obelodanjivanje podataka.

Grupa uključuje dr Kerol Brauner, profesorku istraživanja na Kalifornijskom univerzitetu, Medicinski fakultet David Gefen iz Los Anđelesa; Piter Došija, vanrednog profesora na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta Merilend, i dr Harvi Riša, profesora epidemiologije na Jejlskoj školi javnog zdravlja.

Grupa kaže da bi podatke trebalo brzo objaviti jer je FDA provela samo 108 dana analizirajući ih pre nego što je dala dozvolu za hitnu upotrebu Pfizer-BioNTech vakcine.

Stvar je hitna jer je milionima Amerikanaca naloženo da prime vakcinu ili se suoče sa posledicama, kao što su gubitak pristupa preduzećima i otkazi.

Pfizer vakcina je jedina koju su odobrili regulatori za lekove. Odobrenja znače da su proizvodi dostigli viši prag bezbednosti i efikasnosti od onih koji su odobreni za hitne slučajeve.

„Cela svrha FOIA je transparentnost vlade. U više nedavnih slučajeva, pridržavajući se zahteva FOIA-e da ‘dokumenta odmah učine dostupnima’, sudovi su zahtevali od agencija, uključujući FDA, da dostave 10.000 ili više stranica mesečno, a ti slučajevi nisu uključivali zahtev ni približno tako važan – tj. podatke koji su u osnovi licenciranja proizvoda bez odgovornosti koje savezna vlada zahteva da dobiju skoro svi Amerikanci“, rekao je Siri.

„Dok sadašnja pandemija besni, hitno je potrebna nezavisna revizija ovih dokumenata od strane spoljnih naučnika kako bi se pomoglo u rešavanju nedostataka i problema sa odgovorom na pandemiju do danas”.

FDA je saopštila da njen Centar za procenu i istraživanje bioloških preparata održava evidenciju koju je tražio tužilac, ali ima samo 10 članova osoblja, a dva su nova, zbog čega su sporiji u obradi stranica od ostalih radnika.

Svaki red svake stranice mora se pregledati kako bi se osiguralo da su primenjene odgovarajuće redakcije, kaže se u dokumentaciji.

Pored toga, brža stopa od zahtevane bi preusmerila „značajne resurse dalje od obrade drugih zahteva FOIA-e koji su takođe u sudskim sporovima” i zahteva koji su stigli pre dotičnog zahteva, rekla je agencija, dodajući: „U suštini, FDA predloženi raspored obrade je pravičan za tužioca”.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA! NE PROPUSITE RAZGOVOR ILIJE VUKSANOVIĆA SA MARIO ZNA!

Nulta Tačka/The Epoch Times