Sve vesti Svet

“Do poslednjeg ukrajinca” AMERIKA odvaja još 4,5 milijardi dolara “pomoći” KIJEVU

"Do poslednjeg ukrajinca" AMERIKA odvaja još 4,5 milijardi dolara "pomoći" KIJEVU

Vašington će ukrajinskoj vladi obezbediti još 4,5 milijardi dolara pomoći, koja je će time dostići 8,5 milijardi od februara, kada je počela ruska vojna operacija u toj zemlji, saopštila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Novac će ići u ratama, a prva će ovog meseca iznositi tri milijarde dolara, javlja Rojters.

U junu su SAD uputile u Ukrajinu 1,3 milijarde dolara, a u julu još 1,7 milijardi. Vašington je Ukrajini pružio i vojnu pomoć vrednu nekoliko milijardi i planira novi takav paket od milijardu dolara, saopštila je USAID.

Novac bi trebalo da ukrajinskoj vladi omogući održanje osnovnih funkcija, uključujući socijalnu i finansijsku pomoć siromašnima, deci i interno raseljenim licima.

Svetska banka je iznela procenu da će do kraja sledeće godine 55 odsto Ukrajinaca živeti u siromaštvu, zbog rata i velikog broja raseljenih osoba, u odnosu na 2,5 odsto pre početka sukoba.

Američka pomoć navodno je omogućila ukrajinskoj vladi da obezbedi snabdevanje gasom bolnice, škole i druge infrastrukturne objekte, kao i isporuke humanitarne pomoći građanima. Novac je iskorišten i za plate zdravstvenih i prosvetnih radnika i drugih državnih službenika, navela je globalistička organizacija USAID.

NultaTačka