Dobrodošli u svet „Alternativnih proteina“: Bube na meniju
Ponekad se čini kao da je alternativno pisanje ušlo u prepoznatljiv obrazac u poslednje dve godine, onaj koji bi se najbolje mogao sažeti „kao ignorisanje (uglavnom) lažnih stvari na naslovnim stranicama i isticanje pravih stvari“.
Redovni podsetnici da bez obzira za koga glasate, ili koja strana u kom ratu pobedi, sveobuhvatna agenda je i dalje tamo, hrani se i raste.
Cenzura? Svi znamo da je to na listi elite.
Digitalne valute? Oni i dalje rade na tome.
Digitalni ID? Apsolutno.
I vratićemo se da pričamo o svima njima bez sumnje dok se ne odbace ili dok se konačno ne zatvorimo (šta god se prvo dogodi)
Ali danas govorimo o jedenju buba.
Međutim, ne samo bube.
Sve u stvari što su akademici i novinari odlučili da grupišu pod krovnim terminom „alternativni protein“ u naslovima poput ovog, sa Sky News-a:
Da li alternativni proteini postaju mejnstrim? Ovaj novi projekat vredan više miliona funti se tome nada
Ova priča je odgovor na pokretanje novog britanskog Nacionalnog alternativnog centra za inovacije proteina (NAPIC), istraživačkog projekta vrednog 38 miliona funti koji je suosnivač sa Imperial College London (poznatog kao Covid modeling).
Zašto moraju da budu bolesni? Tinejdžer koji je pre nekoliko dana počinio masovno ubistvo u školi u Americi je TRANSRODNA OSOBA https://t.co/Y00TUMjLF1
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) September 8, 2024
Profesorka Karen Polici iz Imperialovog potpuno novog „Bezos centra za održive proteine“ (da, taj Bezos) je ovako opisala novu inicijativu:
Prelazak na zdrave, održive izvore proteina je hitan globalni izazov. Nacionalni centar za inovacije alternativnih proteina će pomoći da se olakša ova tranzicija podržavajući istraživače i industriju u svim delovima procesa od dizajna proizvoda do prihvatanja kod potrošača. U Imperialu ćemo se fokusirati na razvoj ekonomičnih, održivih procesa za proizvodnju novootkrivenih alternativnih proteina u velikim razmerama.
„Alternativni proteini“ koji su u fokusu ovog istraživanja su…
jestivi proteini koji se dobijaju iz izvora koji nisu životinjski: iz biljaka kao što su žitarice, mahunarke, krtole i orašasti plodovi; gljive kao što su pečurke; alge kao što su morske alge; insekti; proteini dobijeni putem mikrobnih ćelija uzgojenih u laboratoriji ili fermentacijom; i meso uzgojeno u laboratoriji
Kao što sam rekao: bube – oh i neke biljke takođe.
Šta je zapravo privlačnost buba i gljiva (i biljaka) što se tiče gospodara?
To je složeno pitanje, sa višestrukim odgovorom.
Deo mene misli da jednostavno vole da vide obične ljude kako se ponižavaju u modelu „Mislim da bismo mogli da ih nateramo da operu jezike”. Ali to je samo teorija, možemo je izložiti drugi put.
Izvan sadizma i drugih psiho-socijalnih motivacija postoje praktična pitanja profita i kontrole. Kao što smo pisali u našem nedavnom članku o genetski modifikovanoj hrani sa uređenoj genima, zakoni o intelektualnoj svojini igraju važnu ulogu.
Jaje je jaje. Govedina je govedina. Ne možete patentirati kravu ili kokošku, a prilično je teško sprečiti ljude da drže svoje životinje.
Ali kada je vaš proizvod nekoliko hiljada liofilizovanih cvrčaka samlevenih u prah (uključujući njihove oči, creva i fekalije), pomešanih sa hemijskim konzervansima, zgušnjivačima i veštačkim aromama da oponašaju pravo meso…
pa, to možeš patentirati.
To je jedan od razloga zašto se očekuje da će tržište jestivih insekata porasti deset puta od sadašnje veličine u narednoj deceniji.
U jednoj od onih veoma pravovremenih koincidencija, najava novog istraživačkog projekta je slučajno pratila novinske izveštaje o propagandi „alternativnog proteina“.
Prošle nedelje The Guardian je vodio sjajni reklamni intervju sa izvršnim direktorom Mitlija, kompanije za proizvodnju mesa uzgojenog u laboratoriji, gde je tvrdio da je „Kultivisano meso sigurnije, bolje, održivije“
Već sledećeg dana The Guardian (ponovo) je izvestio o „novoj studiji“ koja je (šokantno) otkrila „Alternative za meso na bazi biljaka su ekološki prihvatljivije i uglavnom zdravije“.
Pre četiri dana, još jedna nova studija otkrila je da se proteini ekstrahovani iz ljuske kikirikija mogu koristiti kao dodatak životinjskim proteinima.
Magazin Good Food smatra da jedenje crva može izlečiti dijabetes. Medicinski časopisi objavljuju radove „koji istražuju zdravstvene prednosti alternativnih proteina“
MSN ponovo objavljuje članke iz Metro naslova: „Stiže meso uzgojeno u laboratoriji. Evo zašto možda nemate izbora osim da ga pojedete”
Yahoo Finance nam govori „Zašto je meso uzgojeno u laboratoriji pobeda za britansku investicionu industriju“
I to nije samo Velika Britanija. Očigledno. Nikada nije, baš kao što se cene ne menjaju samo u jednom marketu. Jer globalizam je već realnost, a vaša „nacionalna vlada“ je samo lokalni ogranak multinacionalnog konglomerata.
U SAD, Univerzitet u Kaliforniji je prilično jasan:
Dobra hrana — zašto bi trebalo razmisliti o jedenju buba
Dok je finska kompanija „Solein“, koja pravi palačinke sa bakterijama od „vazduha i sunčeve svetlosti“, bila „generalno priznata kao bezbedna“ od strane FDA (predpostavljam da bi sledeći korak bio „opštepriznat kao hrana“).
Australijska „sledeća superhrana“ je Hoppa, kesa cvrčaka u prahu. Sledećeg meseca, Melburn će biti domaćin AltProtein24, konferencije za promociju „alternativnih proteina“.
Prošle nedelje Singapur je odobrio 16 različitih vrsta insekata za ljudsku ishranu. Singapur takođe dobija svoj „Centar za istraživanje održivog proteina“, ponovo finansiran ogromnim donacijama Džefa Bezosa.
Ono što je poenta ovde je da, uprkos svim ovim naporima, postoji velika mogućnost da ovo nikada neće uspeti. Članak za člankom naglašava probleme „prihvatanja potrošača“ ili „entuzijazma javnosti“ ili sličnih fraza koje znače istu stvar:
Većina ljudi ne želi da jede bube.
Otuda i propaganda, pretpostavljam.
Želim da završim isticanjem zaista urnebesne moderne ironije priče.
Isti mediji koji rado promovišu činjenicu da elite žele da jedemo bube:
Istovremeno to nazivaju ludom „teorijom zavere“:
Mi smo bukvalno u dobu dvostrukog razmišljanja.
Ali nema veze, bićemo u redu sve dok odbijamo da jedemo bube…