Sve vesti Svet

SOROŠ ,,S VREMENA NA VREME” NAPADA I KINESKOG PREDSEDNIKA I NAJAVLJUJE RATOVE IZMEĐU SAD-a i KINE!

Pisao Elena Vuk

Peking je 2019. kritikovao Džordža Soroša jer je opisao predsednika Xi Jinpinga kao “najopasnijeg protivnika otvorenog društva”, u opaskama koje je finansijer milijarder izneo tokom govora na Svetskom Ekonomskom Forumu u Davosu.

Milijarder i filantrop Soroš ponovo se obrušio na kineskog predsednika Xi Jinpinga, optužujući ga da se pretvorio “u diktatora”.

U mišljenju za The Wall Street Journal, osnivač Fondacije za otvoreno društvo tvrdio je da Xi “diktira politiku” koju Komunistička partija Kine sledi kako bi “prevladala 2022.”, očigledna referenca za predstojeći 20. nacionalni Partijski kongres, na kojem bi moglo doći do potresa vlade.

Soros je tvrdio da je Xi svoje pristalice pretvorio “u svoje vlastite DA-ljude, ukidajući nasleđe sporazumne vladavine” svog prethodnika Denga Xiaopinga, za kojeg je 91-godišnjak rekao da “ima vrlo različit koncept kineskog mesta u svetu ”.

“Sa gospodinom Xi-om ima malo prostora za proveru i ravnotežu. Bit će mu teško prilagoditi svoju politiku promenjivoj stvarnosti, jer vlada zastrašivanjem. Njegovi podređeni se plaše da mu kažu kako se stvarnost promenila iz straha da ne izazovu njegov bes. Ova dinamika ugrožava budućnost kineske jednopartijske države ”, izjavio je milijarder.

Ponovio je svoju mantru da smatra Xi-ja “najopasnijim neprijateljem otvorenog društva na svetu”, tvrdeći da su obični Kinezi žrtve njegove politike i da “domaći politički protivnici te verske i etničke manjine pate od njegovog (Xi-jevog) progona mnogo više ”.

Soroš tvrdi da kineski predsednik “pati od nekoliko unutrašnjih nedoslednosti koje uvelike smanjuju koheziju i efikasnost njegovog vođstva”. Prema njegovim rečima, postoji sukob između Xi-jevih uverenja i njegovih postupaka, kao i između “njegovih javnih izjava da želi učiniti Kinu super-silom i njegovog ponašanja kao domaćeg vladara”.


Osnivač Fondacije za otvoreno društvo “udario” je u Xi-ja “u kontekstu sve većeg sukoba između SAD-a i Kine”, dodajući da se bilateralni odnosi “brzo pogoršavaju i mogu dovesti do rata”. Soroš je takođe napisao da je kineski predsednik ” jasno stavio do znanja da namerava zauzeti Tajvan u sledećoj deceniji, te u skladu sa tim povećava vojne kapacitete Kine ”.

SAD, zajedno sa mnogim drugim zemljama, ne priznaju Tajvan kao suverenu naciju i službeno se drže politike “jedne Kine”. Vašington je, međutim, održavao neformalne odnose sa ostrvom otkako je prekinuo diplomatske veze sa Taipeijem 1979. Kina, koja na Tajvan gleda kao na odcepljenu provinciju, zabrinuta je zbog stalne saradnje Taipeija sa Vašingtonom, posebno u sektoru odbrane.

Sorošev članak dolazi nekoliko meseci nakon što je nemačkim novinama Augsburger Allgemeine rekao da “nije za” blisku saradnju sa Kinom na rešavanju pandemije COVID-19 usred zabrinutosti Vašingtona da je virus došao iz kineske biološke laboratorije. Peking odbacuje optužbe, upozoravajući da se ne meša politika u to pitanje.

Filantrop je također optužio Xi-ja za uništavanje “političke budućnosti najvažnijih i najambicioznijih ljudi u vrlo uskoj i konkurentnoj eliti”, nazvavši kineskog lidera “izuzetno slabom, a sada možda i ranjivom” osobom.

U januaru 2019. kinesko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je da je Soroševa kritika Xi-ja kao “najopasnijeg protivnika otvorenih društava” “potpuno besmislena” i da nije vredna odgovora.

Nulta Tačka/SputnikNews