Sve vesti Svet

Dojče banka poziva na odlaganje novih antiruskih sankcija

Dojče banka poziva na odlaganje novih antiruskih sankcija

Izvršni direktor Dojče banke Kristijan Šoving pozvao je evropske vlasti da odlože trenutak primene sankcija Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, rekavši da bi mere mogle imati negativan uticaj i na EU.

„Prvo bi trebalo da dozvolimo da već najavljene sankcije stupe na snagu“, rekao je Šoving u intervjuu za Welt am Sonntag, dodajući da kazne nanose ogromnu štetu ruskoj ekonomiji.

„Međutim, ove sankcije imaju negativan uticaj i na nas i to moramo da izdržimo“, rekao je čelnik najveće nemačke finansijske institucije, dodajući da bi države trebalo da razmisle „iznova i iznova“ pre nego što uvedu strože mere.

Šoving je naglasio da će svaka odluka koju donesu evropske vlasti biti podržana.

Glavni menadžer je kritikovao i najnoviji predlog o gašenju gasovoda Severni tok 1, jer bi takav razvoj događaja predstavljao pretnju po energetsku bezbednost čitavog bloka.

„Ako ograničimo Severni tok 1, iako to neće značiti kraj isporuke ruskog gasa Nemačkoj, to će uskoro dovesti do ozbiljnih problema u snabdevanju energijom i značajnog povećanja cena u našoj zemlji“, rekao je Šoving.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je u februaru zatražio od operatera gasovoda Severni tok 1, koji nosi više od trećine nemačkog uvoza prirodnog gasa, da zatvore trasu. Nemački energetski gigant E.ON, koji upravlja gasovodom, odbacio je pozive.

Izvršni nemački direktor pozvao je na povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije i na „proširivanje njihove upotrebe što je brže moguće“. Šoving je takođe rekao da nacija koja zahteva tehnologiju kao što je Nemačka ne bi trebalo da isključi nuklearnu energiju kao opciju i da bude tako odlučna u tome.

Ranije ovog meseca, Dojče banka je saopštila da će zatvoriti svoje poslovanje u Rusiji zbog intervencije Moskve u Ukrajini.

MARIO ZNA i prof. dr MILA ALEČKOVIĆ- Sve će se promeniti – “Tvrdim da se eksperimenti vrše u Srbiji”

Nulta Tačka/RT