Sve vesti Svet

Dojče banka zavisna od ruskih IT stručnjaka

Dojče banka zavisna od ruskih IT stručnjaka?!

Dok se Credit Suisse (i, uz to, njeni klijenti) suočavaju sa brutalnim zahtevima za maržu na svoja ruska sredstva, Dojče banka se bori sa drugačijim, ali podjednako mučnim problemom koji uključuje izloženost Rusiji: banka se priprema za gubitak više od 25% IT stručnjaka svoje investicione banke pošto sankcije Moskvi prete da odseku ključne tehnološke centre banke u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Prema FT, nemački zajmodavac zapošljava oko 1.500 ljudi u svojim ruskim tehnološkim centrima. Ovi zaposleni su odgovorni za razvoj i održavanje softvera koji banka koristi za svoje globalno trgovačko poslovanje, kao i softvera koje koristi njena podružnica za korporativno bankarstvo. Od početka sukoba u Ukrajini, nemački bankarski gigant sprovodi „testiranje“ i „oporavak od katastrofe“ kako bi simulirao uticaj ako više ne bude u mogućnosti da radi ili da plaća svoje rusko osoblje.

Banka je već zamrznula zapošljavanje IT osoblja u Rusiji i već razmatra mogućnost prebacivanja svojih IT mogućnosti u druge zemlje, navodi FT.

Sve opcije su trenutno na stolu – rekao je jedan viši izvršni direktor Dojče Banke.

Takođe je navodno rekla nemačkim regulatorima da ne postoji „neposredan sistemski rizik“ za njenu IT infrastrukturu, što je banka navodno potvrdila trodnevnim stres testom.

Na sreću za DB, hardver koji koristi za skladištenje podataka je u EU. Ipak, gubitak tako ogromnog dela IT osoblja verovatno bi imao ozbiljne posledice, čime bi knjiga naloga banke bila praktično nefunkcionalna.

PSI RATA TRAŽE KRV U UKRAJINI! Američki i britanski plaćenici zauzeli položaje na obodima Kijeva

„Nikakve ponude ne mogu da dospeju na tržište, nikakvi pregovori ne mogu da se vrate sa tržišta bez prolaska kroz ovaj softver“, rekli su oni. „Trgovanje je komplikovano i zahteva podršku u realnom vremenu svakog dana…bez saradnje ruskih timova stvari bi mogle da krenu naopako skoro odmah.”

Drugi rukovodioci u banci (govoreći anonimno) rekli su za FT da je stvaranje tako velikog oslanjanja na ruske IT talente bila ogromna greška. Jedan je čak opisao situaciju kao „veliki nered“ za Dojče banku, koja je usred uglavnom uspešne kampanje za preokret koju vodi izvršni direktor Kristijan Šiving.

Ipak, stvari bi mogle biti gore.

Drugi viši menadžer nazvao je veliku zavisnost banke od ruske IT ekspertize „velikim neredom“. Dojče je za FT rekao da je „Rusija samo jedan od više tehnoloških centara koje imamo širom sveta“ i da je „uveren da rat neće uticati na svakodnevno vođenje našeg trgovinskog poslovanja“. „Nemamo kod i nemamo podatke smeštene u ruskom tehničkom centru“, dodala je banka.

Ne zaboravimo, DB ima šarenu prošlost u Rusiji. Ko može da zaboravi zloglasni skandal „trgovine ogledalom“ koji je doveo do stotina miliona evra kazni od strane regulatora EU? Trgovine su navodno pomogle ruskim oligarsima i organizovanim kriminalcima da operu imovinu vrednu 10 milijardi dolara.

Nulta Tačka/ActicistPost