Sve vesti Svet

Dok je rat u Ukrajini glavna tema svih medija u Jemenu je ubijeno više od 200.000 ljudi

Dok je rat u Ukrajini glavna tema svih medija u Jemenu je ubijeno više od 200.000 ljudi

U senci nedavne specijalne operacije u Ukrajini, već osam godina besni jedan drugi rat, stvarajući pritom najveću aktuelnu humanitarnu krizu na svetu.

Reč je o građanskom ratu u Jemenu, gde je do sada zvanično ubijeno više od 200.000 ljudi, od čega više od deset hiljada dece.

Samo u prva dva meseca ove godine tamo je ubijeno više od pedesetoro dece, prema podacima UN.

A ratni sukobi nisu jedini problem ove zemlje – tu je i glad gotovo biblijskih proporcija.

Rat počeo kad i revolucija u Ukrajini

Rat u Jemenu počeo je otprilike u isto vreme kada i ukrajinska revolucija na Majdanu 2014. godine, kada su Huti, uz podršku Irana, preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom i velikim delom zemlje, primoravši vladu da pobegne na jug, a zatim u Saudijsku Arabiju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla je u rat 2015. godine, uz podršku Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako bi pokušala da vrati predsednika Abdurabuha Mansura Hadija na vlast.

Sukob je eskalirao i ratni vihor je potpuno razorio ionako siromašnu zemlju: više od 80 odsto stanovništva Jemena preživljava samo od humanitarne pomoći, 5 miliona ljudi je raseljeno, a više od 2 miliona dece tamo pati od teške gladi i neuhranjenosti.

Koreni sukoba leže u borbama za prevlast i političkim previranjima koja su počela u vreme tzv. Arapskog proleća.

U to vreme, prvi predsednik ujedinjenog Jemena, Ali Abdulah Saleh, bio je primoran da abdicira i preda vlast svom potpredsedniku Abdarabbuhu Mansuru Hadiju, koga je podržala saudijska vlada u Rijadu.

Dve godine kasnije, 2014. svrgnuti Saleh je sklopio pakt sa Huti pokretom da povrati moć i autoritet.

U tome je i uspeo, proteravši Hadija u proleće 2015. potpuno iz zemlje.

Image

Ostavši bez saveznika na čelu Jemena i plašeći se veza Huta sa neprijateljskim Iranom, Saudijska Arabija je uz pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva pokrenula vojnu intervenciju kako bi obnovila situaciju pre sukoba.

Nadajući se brzoj i sigurnoj pobedi, ova koalicija se dosta promenila, baš kao i Putinova strategija u Ukrajini.

Huti, sa svojom vojskom od skoro 100.000 ljudi, žestoko se odupiru, sukob traje godinama, a Saudijci sada ne mogu da se izvuku iz svega a da ne priznaju jasan poraz.

Image

Kriza daleko od kraja

Huti i pored brutalnih napada iz vazduha i dalje kontrolišu glavni grad i skoro ceo severni Jemen, gde je dve trećine ukupnog stanovništva koncentrisano u urbanim centrima.

Pobedom Džoa Bajdena na izborima u SAD i njegovim obećanjima da će se povući iz sukoba, situacija za koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom postala je još komplikovanija, jer bi bez američke i britanske podrške u oružju i opremi one uskoro mogle biti potpuno potisnute.

Zbog toga su početkom ove godine borbe i napadi sa saudijske strane uveliko eskalirali.

Image

Stotine civila je ubijeno u stotinama vazdušnih napada, a obe strane optužuju jedna drugu za ratne zločine.

Postoji bojazan da će se ionako poremećeno snabdevanje hranom prekinuti, što bi značilo sigurnu smrt za stotine hiljada ljudi.

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ – Mladi lekar rešio da PROGOVORI – Otkrivena prava ISTINA o medicini

Nulta Tačka/B92