Sve vesti Tehnologija

DOK SE U SRBIJI PRIČA O AKTIVIRANJU KINESKIH KAMERA ZA OČITAVANJE LICA LITVANIJA PORUČILA SVOJIM GRAĐANIMA: ,,UKLONITE SVOJE MOBILNE TELEFONE KOJE JE PROIZVELA KINA”

Xiamo je u poslednjih nekoliko meseci postigao pravi trijumfalni napredak širom sveta. Nravno i oni su imali koristi od Huaweijevog pada. Međutim jedna evropska zemlja nije previše zadovoljna Xiaomijevim napretkom u regiji.

Litvansko ministarstvo odbrane pozvalo je građane da ukolne pametne telefone kineskog porekla jer izgleda da ,,cenzurišu” termine po volji. Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost takođe tvrdi da su funkcije cenzure ,,isključene za evropske modele ali se mogu lako aktivirati u bilo kom trenutku.”

,,Preporučujemo da ne kupujete nove kineske mobilne telefone i da se što pre rešite onih koje ste već kupili.”

Margiris Abukevicius, zamenik ministarstva odbrane Litvanije

Iako Litvanija još nije u potpunosti zabranila Xiaomi i druge kineske proizvođače, to je sasvim moguće s obzirom na sve veće tenzije između dve zemlje. S druge stran, Xiaomi nije ni prisutan u Litvaniji. Istraživanje tržišta pokazuje da Xiaomi ima tržižni udeo od oko 8% u zemlji.

S druge strane, Samsung je najpopularniji proizvođač u Litvaniji s tržišnim udelom od oko 35%. Čak i da je Samsun preuzeo svu dosadašnju Xiaomijevu prodaju u regionu, to ne bi značilo veliki porast no bitnije pitanje je pitanje sigurnosti jer Litvanije je samo jedna u nizu zemalja koje se suprotstvaljaju kineskoj dominacije ne samo tehničkoj već i informativnoj.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MNOGI ĆE SE NASMEJATI A NEKI ĆE I DA POLUDE!

O uredniku

Mario Bojić