Sve vesti Tehnologija

Dok vas cenzurišu na FACEBOOK-u ISLAMSKA DRŽAVA I AL ŠABAB slobodno dele svoje objave

Dok vas cenzurišu na FACEBOOK-u ISLAMSKA DRŽAVA I AL ŠABAB slobodno dele svoje objave

I dok vas i nas cenzurišu na facebook-u, od kojeg je naša redakcija odavno odustala nova studija je pokazala da Facebook nije uspeo da cenzuriše ekstremistički sadržaj grupe Islamske država i al-Shababa u objavama usmerenim na istočnu Afriku jer je regija i dalje pod pretnjom nasilnih napada, a Kenija se priprema za izbore na već osporavanim nacionalnim izborima.

Prošlogodišnje pisanje Associated Press-a, zasnovana na dokumentima koji su procurili u javnost od Facebook uzbunjivača, pokazala je kako platforma više puta nije delovala na osetljivi sadržaj, uključujući govor mržnje na mnogim mestima širom sveta.

Nova i nepovezana dvogodišnja studija Instituta za strateški dijalog otkrila je objave na Facebooku koje otvoreno podržavaju Islamsku Državu ili al-Shabab sa sedištem u Somaliji – čak i one koje nose brend al-Shababa i pozivaju na nasilje na jezicima uključujući svahili, somalijski i arapski – bilo dozvoljeno da budu široko deljene.

Izveštaj izražava posebnu zabrinutost zbog narativa povezanih sa ekstremističkim grupama koje optužuju kenijske vladine zvaničnike i političare da su neprijatelji muslimana, koji čine značajan deo stanovništva istočnoafričke nacije. U izveštaju se navodi da je “ksenofobija prema somalijskim zajednicama u Keniji već dugo rasprostranjena”.

Al-Shabab povezana sa Al-Kaidom opisana je kao najsmrtonosnija ekstremistička grupa u Africi, a poslednjih godina izvela je napade visokog profila u Keniji daleko od svoje baze u susednoj Somaliji. Nova studija nije pronašla dokaze o objavama na Facebooku koje su planirale konkretne napade, ali njeni autori i kenijski stručnjaci upozoravaju da je dopuštanje čak i opštih poziva na nasilje pretnja predsedničkim izborima u avgustu.

Sve je spremno- INDUSTRIJA je smislila novi način za ŠIRENJE ZARAZE

Institut za strateški dijalog pronašao je 445 javnih profila, od kojih neki imaju duple naloge, koji dele sadržaje povezane sa dve ekstremističke grupe i označavaju više od 17.000 drugih naloga. Među deljenim narativima bile su optužbe da su Kenija i Sjedinjene Države neprijatelji islama, a među objavljenim sadržajima je i pohvala službenog medijskog ogranka al-Shababa za ubijanje kenijskih vojnika.

Čak i kada je Facebook uklonio stranice, one bi se brzo rekonstituisale pod različitim imenima, rekao je Ayad, opisujući ozbiljne propuste kako veštačke inteligencije i ljudskih moderatora.

„Zašto se ne ponašaju prema rasprostranjenom sadržaju koji postavlja al-Shabab?“ pitao je. “Pomislili biste da će nakon 20 godina suočavanja sa Al-Kaidom dobro razumeti jezik koji koriste, simboliku.”

Upitan za komentar, Facebook je pre objavljivanja zatražio kopiju izveštaja, što je odbijeno.

Kompanija je tada odgovorila sa izjavom poslanom e-poštom.

„Već smo uklonili nekoliko ovih stranica i profila i nastavićemo da istražujemo kada budemo imali pristup potpunim nalazima“, napisao je Facebook u utorak, ne navodeći ime, navodeći bezbednosne brige. “Ne dozvoljavamo terorističkim grupama da koriste Facebook i uklanjamo sadržaj koji hvali ili podržava ove organizacije kada saznamo za to. Imamo specijalizovane timove — koji uključuju izvorne govornike arapskog, somalijskog i svahili jezika — posvećene ovom naporu.”

NultaTačka/VOA