Sve vesti Svet

DOKLE IDU STRUČNJACI? DOKTOR KOJI TVRDI DA JE ,,OTAC ANDROLOGIJE” OPTUŽEN DA JE KORISTIO SVOJU SPERMU DA OPLODI PACIJENTIKINJU

U tužbi podnetoj protiv Zavosa navodi se da je DNK test koji je uradila kćerka tužiteljke pokazao „van svake razumne sumnje“ da je ona Zavosova ćerka.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Dr Panayiotis Zavos, „stručnjak za plodnost“ iz Kentuckyja koji je ranije tvrdio da je „klonirao ljudski embrion i ugradio ga u ljudsko biće“, optužen je da koristi sopstvenu spermu umesto donora da bi oplodio pacijentkinju in vitro postupkom oplodnje (IVF), s tim što žena u to vreme nije bila svesna toga, izveštava The Daily Beast.

Prema navodima medija, tužiteljka, Diane White, u tužbi podnetoj prošlog meseca navodi da je posetila Zavosa 1988. godine, na koga je uputio njen ginekolog nakon što je izrazila interes za van-telesnu oplodnju.

U to vreme, Zavos je navodno radio u Central Baptist bolnici (trenutno Baptist Health Lexington), iako navodno nije imao medicinsku diplomu i nije imao dozvolu za rad u Kentuckyju.

KY mother: DNA test shows fertility expert was woman's dad | Lexington  Herald Leader

U novembru 1988. godine, White je prošla prvu vantelesnu oplodnju koristeći uzorak koji je dostavio Zavos, pri čemu je dotični prethodno identifikovao davaoca kao „24-godišnjeg studenta medicine na Univerzitetu u Kentackyju koji je, poput White, imao plavu kosu i plave oči“, napominju mediji.

Iako prvi pokušaj nije rezultirao trudnoćom, drugi pokušaj „korišćenjem novog uzorka“ pokazao se uspešnim i oktobra 1989. godine White je rodila devojčicu tamne kose, maslinaste kože i „bez nordijskih karakteristika“.

Whiteina kćerka je 2018. godine uradila DNK test koji je pokazao „van svake razumne sumnje“ da joj je Zavos otac, dodaju mediji pozivajući se na tužbu.

„Gospođa White je oštećena ovim prekršajem, jer nikada nije pristala da dr. Zavos oplodi njene jajnike, i nikada ne bi pristala na to, želeći davaoca sperme čije su fizičke osobine sličnije njenim“, kaže se u tužbi.

The Daily Beast, međutim, ističe da je Zavos ove navode označio kao “lažne i neutemeljene”.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

O uredniku

Ljudmila Veneditkova