Sve vesti Svet

Dolazi kraj PAPIRNATOM NOVCU! Zakonodavci traže dodatna istraživanja implementacije DIGITALNE VALUTE!

Dolazi kraj PAPIRNATOM NOVCU! Zakonodavci traže dodatna istraživanja implementacije DIGITALNE VALUTE!

Dvostranačka grupa zakonodavaca, poziva na istraživanje Digitalnog Dolara kako bi SAD-e bile u korak sa zemljama koje su uvele digitalnu verziju svoje valute.

Dugi niz vremena, američki dolar predstavljao je najpoželjniju valutu na svetu. Međutim, sada je došlo do špekulacije o tome kako digitalne valute drugih država počinju da ugrožavaju američki Dolar, te bi zato trebalo razmotriti uvođenje digitalne valute.

Kao prednosti digitalne valute, zagovornici CBDC-a ( Digitalna Valuta Centralne Banke ) navode brža, sigurnija i jeftinija plaćanja na lokalnom i međunarodnom nivou. Međutim, protivnici digitalnih valuta smatraju da je cena pokretanja digitalne valute veča od potencijalnog profita, te da dovodi u pitanje privatnost i cenzuru.

Zastupnica Maxine Waters, predsednica Komiteta Za Finansijske Usluge Predstavničkog Doma, već je izradila nacrt zakona koji bi zahtevao da Federalne Rezerve počinju sa razmatranjem Digitalnog Dolara. Ranije ove godine, predsednik SAD-a Dzozef Bajden naredio je sprovođenje slične studije kako bi se ustanovili potencijalni rizici i benefiti.

Poslanik French Hill, član Komiteta za Finansijske Usluge Predstavničkog Doma predstavio je poseban zakon, zahtevajući od Federalnih Rezervi da izdaju izveštaj o CDBC, kako bi ustanovili kakav efekat imao na potrošače, preduzeća i privredu.

Takođe, izrazio je kako je zabrinut zbog Kineske digitalne valute koja je testirana još 2020. godine.

U Nemačkoj održan zoofilski “prajd”- učesnici zahtevaju legalizaciju seksa sa životinjama

Kina je verovatno najveći svetski zajmodavac na svetu u razvoju. Hill smatra kako bi to moglo pomoći Kini za promocuju svoje digitalne valute što bi onda ugrozilo globalnu ekonomiju zasnovanu na Dolaru.

“Trebalo bi da budemo zabrinuti zbog Kineske predatorske prakse”, rekao je on. ( Zanimljivo je da kada se drudge države bore za svoj status onda su to “predatorski potezi”, ali kada ista praksa dolazi od strane SAD-a, onda je to sasvim u redu);

Kina ipak govori kako je njena digitalna valuta namenjena za lokalnu upotrebu, ali ni međunarodno korišćenje iste nije isključeno;

Zastupnik Jim Himes smatra kako digitalni dolar ne bih trebao samo da se proučava i razmatra kao opcija, već i da se autorizuje.

“Osećam izvesnu hitnost jer druge zemlje idu napred, sada je trenutak za CBDC.”

Sjedinjene Američke Države zaostaju u trci za digitalnim valutama. Prema Atlantskom Savetu, 16. od 20. velikih ekonomija razvilo je ili testira svoje verzije digitalne valute. Evropska Centralna Banka takođe istražuje i planira da pokrene svoju pilot verziju Digitalnog Evra.

Kao što možemo videti, svedočimo uvođenju digitalnih valuta koje će zauvek promeniti svet. I zaista, koliko se puta u istoriji dešava ovakva promena u monetarnom sistemu? No, da li trebamo biti polaskani što živimo u tranzicionom vremenu?

Verovatno da ne jer će uspostava digitalne valute povećti kontrolu i nadzor države sa našim finansijama, što može dovesti do različitih vrsta zloupotreba, i na kraju hakovanja platnih sistema što bi ugrozilo bankovne račune korisnika. Uvođenjem digitalne valute, ljudi izgubiti privatnost nad svojim finansijama. Banka će u svakom momentu znati koliko novca zarađujete, gde ga trošite i koliko.

Evropljani će plakati- Luciferi iz Davosa žele od 2030 da “GAJE LJUDE”

To i danas mogu da rade, ukoliko koristite isključivo plaćanje bankovnom karticom. Ipak, i dalje postoji papirnati novac, i vi ga možete u potpunosti podignuti sa vašeg račna, skladištiti u kešu, plaćati gotovinom i zadržati privatnost nad potrošnjom svog novca, a što je još bitnije – kontrolu.

I to je okej, dokle god je izbor na nama da li ćemo koristiti papirnati novac ili karticu – nema problema. Neka svako izabere za sebe. Problem će biti kad jednog lepog dana, a taj dan možda i nije tako daleko, se ukine upotreba papirnatog novca te možemo koristiti samo digitalnu valutu.

Kako će izgledati prelazak na tu monetarno-digitalnu revoluciju ostaje nam da vidimo.

NultaTačka/ReclamTheNet