Srbija Sve vesti

Domaći mediji: Bolnicama naloženo: gasite klimu, liftove, sterilizatore

SRBIJA: Bolnicama naloženo: gasite klimu, liftove, sterilizatore

“Osvetljenje u svim hodnicima i prostorijama biće restriktivno”, “Zabranjuje se korišćenje grejnih tela za zagrevanje prostorija”, “Danju ne spuštati roletne kako ne bi koristili osvetljenje dok ima dnevnog svetla”, ovo su samo delovi rigoroznih stavki “Plana uštede energije” u Opštoj bolnici Leskovac, u kojoj će ove zime lekari zbrinjavati obolele u polumračnim i prohladnim prostorijama, kako bi uštedeli struju.- prenosi Nova.rs

Posle više od dve i po godine, koliko su lekari u bolnicama proveli u skafanderima, učestvujući tako u belosvetskoj prevari zvanoj kovid boreći sad im vlast priređuje novu borbu – sa električnom energijom, a posledice će, kao i obično, snositi pacijenti kao i u slučaju COVID-a.

Iskljčivanje sterilizatora (koji bi neprestano morali da rade), zabrana korišćenja dodatnih grejnih tela, ukoliko prostorije nisu dovoljno tople, kao i mrak u hodnicima i u svim prostorijama, osim u operacionim salama i ambulantama za dijagnostiku, ograničavanje upotrebe liftova, klima uređaja, pa čak i šporeta u kuhinji, sumanuti su zahtevi uprave ove bolnice.

Ovaj „Plan uštede energije“ pisao je menadžment Opšte bolnice Leskovac po preporukama Ministarstva rudarstva i energetike, koje su prethodno upućene Ministarstvu zdravlja i svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

„Plan je izrađen po pomenutim preporukama u cilju smanjenja potrošnje električne energije, u skladu sa trenutnom energetskom situacijom u svetu, Evropi i Republici Srbiji, a podrazumeva racionalnu potrošnju struje, ali nikako na štetu lečenja pacijenata i njihovog boravka u našoj zdravstvenoj ustanovi. Što se tiče grejanja po istim preporukama, od mera ograničenja temperature su izuzete zdravstvene ustanove. U Opštoj bolnici Leskovac urađena je energetska sanacija, tako da je temperatura u svim prostorijama po standardima (najviša temperatura je u Službi za ginekologiju i akušerstvo sa neonatologijom, gde su bebe i porodilje), pa je nepotrebno dogrevati bilo koju prostoriju“, kaže za medije dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.

Podsetimo, iz Ministarstva rudarstva i energetike tvrde da se odluka o smanjenju potrošnje električne i toplotne energije za 15 odsto i usklađivanje temperature u prostorijama na 20 stepeni, ne odnosi na škole, bolnice i vrtiće. Međutim, uprkos ovoj tvrdnji, roditelji srednje umetničke škole „Art drvo“ bili su šokirani kada im je razredni starešina napisao da se đaci oblače slojevito zbog temperature od 20 stepeni koja ih čeka u učionicama tokom zimskih meseci. Takođe, Predškolskoj ustanovi „Čika Jova Zmaj“ u Beogradu, koja bi trebalo da spada u grupu onih za koje odluka o uštedi struje ne važi, stigao je dokument naslovljen sa „Predmet: Plan uštede energije“, u kojem se traži od rukovodioca centralnog grejanja, da u svim objektima gde je grejanje na elektro kotlove, iste podesi na dostizanje temperature od najviše 20 stepeni

NultaTačka/Nova.rs