Sve vesti Svet

DOSADILE MU VAKCINE?! BIL GEJTS KREĆE U IZGRADNJU EKSPERIMENTALNOG NUKLEARNOG REAKTORA VREDNOG 170 MILIONA DOLARA

Firma za nuklearnu energiju Bila Gejtsa, TerraPower, pomaže u izgradnji malog eksperimentalnog nuklearnog reaktora u Ajdahu za koji se očekuje da će koštati 170 miliona dolara.

Projekat vodi gigant za gas i električnu energiju Southern Company, koji planira da koristi tehnologiju TerraPower-a za razvoj brzog reaktora sa rastopljenim hloridom, navodi se u saopštenju Southern-a.

Ovaj projekat dolazi ubrzo nakon što je TerraPower, koju je osnovao Gejts pre 15 godina, saopštio da je odabrao Kemerer, grad poznat po uglju u Vajomingu kao poželjnu lokaciju za svoju prvu naprednu nuklearnu elektranu „Natrijum”.

Bill Gates-backed TerraPower planning $4B nuclear power plant in Wyoming

Projekat u Ajdahu se razlikuje od TerraPower-ovog nuklearnog reaktora sa tečnim natrijumom u Vajomingu jer koristi rastopljeni hlorid. To znači da može da radi na višim temperaturama od tradicionalnih nuklearnih reaktora i da je izvor energije bez ugljenika, prema Southern-ovoj izjavi. Petogodišnji projekat je dizajniran za testiranje, istraživanje i razvoj brzih reaktora sa rastopljenim hloridom.

Američko ministarstvo energetike (DoE) finansira 80% projekta nuklearnog reaktora vrednog 170 miliona dolara – ostatak novca će doći od Southern-a, TerraPower-a i drugih uključenih kompanija, preneo je Blumberg.

U 2015. godini, Southern i TerraPower su dobili 40 miliona dolara od strane DoE za izgradnju neophodne infrastrukture za brze reaktore sa rastopljenim hloridom, navodi se u saopštenju Southern-a.

Eksperimentalni nuklearni reaktor će snabdevati manje od 500 kilovata energije, ali komercijalna verzija bi mogla da proizvede oko 720 megavata, rekla je za Blumberg Loren Lathem, menadžer programa Southern.

Poređenja radi, TerraPower-ova nuklearna elektrana u Vajomingu bi trebalo da obezbedi 500 megavata energije — dovoljno da napaja oko 400.000 domova, TerraPower je ranije rekao u saopštenju.

Reaktor u Ajdahu bi trebalo da bude pušten u rad 2026. godine, rekla je za Blumberg Lathem.

Southern smatra da je tehnologija TerraPower “važna za budućnost održive čiste energije”, navodi se u saopštenju.

„Eksperiment reaktora sa rastopljenim hloridom će nastaviti ovaj važan posao u značajnom eksperimentu reaktora, što će dovesti do uspešnog razvoja jeftine, čiste energije za budućnost“, rekao je Kris Leveske, predsednik i izvršni direktor TerraPower-a u saopštenju.

Nulta Tačka/YahooNews