Stav Sve vesti

DR LJUBIĆ: Objavljene su nove preporuke za vakcinaciju protiv nevidljivog, evo šta u njima piše!

DR LJUBIĆ: Objavljene su nove preporuke za vakcinaciju protiv nevidljivog, evo šta u njima piše!

Piše: dr Aleksandar Ljubić

Na različite načine su se ljudi odupirali u dosadašnjoj istoriji nezapamćenoj vakcinalnoj propagandi.

Pri tome uopšte nije stvar u tome da li se neko vakcinisao ili ne, već je nedopustivo nametanje tuđe volje od strane medija i agresivnih provaksera.

S obzirom na to da je preko medija bilo nemoguće dobiti odgovore na konkretna i jasna pitanja, alternativni izvori informacija i cenzurisane naučne studije su bili osnov informisanja i donošenja objektivne odluke o tome šta činiti.

Zbog velike tenzije koja je priču o vakcinaciji podigla na najviši mogući nivo, većinski utisak je bio da su farmaceutske kompanije te koje su najveći neprijatelji običnog čoveka.

Deluje da posle svega ipak nije tako.

Takav utisak je stečen na osnovu onoga što je izrečeno od raznih “stručnjaka” preko medija. Govorili su da je svejedno koja se vakcina odabere (svi se sećamo reklame za sok koja jasno kaže da nije svejedno), da su sve dobre. Nakon svima poznatog slučaja sa mešanjem različitih vakcina koje je dovelo do neželjenih posledica, krenuli su sa promocijom svih mogućih kombinacija različitih vakcina.

Posebno je savetovano ljudima sa hroničnim bolestima i trudnicama da se vakcinišu jer su oni rizične grupe. Lakše im je bilo da ih do maksimuma plaše i da im ponude rešenje u vidu igle nego da relaksiraju situaciju i da im zdravstvenim savetima smanje rizik.

Ubeđivali su ljude da nema ozbiljnijih neželjenih reakcija od bola i otoka na mestu uboda i glavobolje sa temperaturom.
Zbog svega ovoga (ima toga još) je bila pretpostavka da je sve što je “struka” govorila bilo zasnovano na podacima koji su svima dostupni kroz uputstva za lekove (u ovom slučaju vakcine). Zato je velika sumnjičavost prema farmaceutskim kompanijama.

Međutim, one su u celoj priči bile najpoštenije.

Da vidimo šta je sve prećutano.
1.Fajzer (kod nas comirnaty)- Modifikovana informaciona rnk(irnk) je formulisana u lipidnim nanočesticama.

Ovo je zato što se u ovoj vakcini nalazi izmenjeni spike protein koji je stabilizovan u prefuzionom stanju(stanje pre spajanja nevidljivog i ćelije). Znači spike protein nije onakav kakav je na nevidljivom nego je izmenjen.

Miokarditis je zvanično potvrđena moguća neželjena reakcija iako su raniji podaci govorili da se vakcina ne distribuira dalje od mesta uboda.

Ako ne ide dalje od mesta uboda kako je moguć onda nastanak miokarditisa?

Efektivnost, bezbednost i imunogenost vakcine nisu procenjivane kod imunokompromitovanih osoba. Inače, za te osobe je struka posebno preporučila da prime vakcinu iako je poznato da vakcine imaju slabiju efikasnost kod ovih osoba jer im je imuni sistem oslabljen pa nemaju neke koristi od bilo koje vakcinacije.

Tim osobama treba dovesti imuni sistem u ravnotežu i na taj način ih zaštititi. Kao i kod drugih vakcina, moguće je da se kod nekih osoba nakon primene vakcine ne razvije zaštita. Znači, sam fajzer kaže da nisu krivi antivakseri nego da vakcina ne radi kod svih.

2.Astrazeneca
Ovaj lek sadrži genetski modifikovane organizme (gmo).

Trombocitopenija i poremećaji koagulacije, kažu da se retko dešava ali se dešava. Pojedini slučajevi su imali smrtni ishod.
Informacije vezane za imunokompromitovane osobe su slične kao za fajzer. Isto kažu da nisu antivakseri krivi i da je moguće da vakcina ne radi kod nekih osoba.

3. Sputnjik
Zaštitni titar antitela trenutno nije poznat. Trajanje zaštite nije poznato. Kliničke studije po pitanju epidemiološke efikasnosti nisu sprovedene.

Mere opreza: hronična oboljenja jetre i bubrega, endokrina oboljenja… Struka je posebno preporučila ovim grupama da se vakcinišu. Usled nedostatka informacija vakcina može da predstavlja rizik za sledeće grupe pacijenata: sa autoimunim oboljenjima i sa novonastalim kancerom. Struka je i njih pozivala da prime tako da vidimo da su sami proizvođači vakcina bili veoma korektni u odnosu na stručnjake.

4.Sinofarm

Vakcinu treba koristiti sa oprezom kod osoba na imunosupresivnoj terapiji i osoba sa imunodeficijencijom, jer imuni odgovor na vakcinu može da bude oslabljen. Kao sve vakcine, ova vakcina ne mora da pruži 100 posto zaštitu kod vakcinisanih osoba. Opet se kaže da nevakcinisani nisu krivi i da vakcina ne radi uvek.

5.Moderna(irnk)
Miokarditis slično kao gore pomenuto. Slično za imunokompromitovane osobe, efektivnost i bezbednost nisu procenjivane kod tih osoba. Opet kažu da je moguće da vakcina neće zaštititi sve osobe koje je prime.

NEVAKCINISANI NE UROŽAVAJU VAKCINISANE!

Što se tiče trudnica dogovor je da im se preporuči da prime.

I najzanimljivije, kaže se da će jedna od prioritetnih grupa biti i migranti.

Iako je dužnost svakog lekara da o ovim stvarima obavesti pacijenta, najsigurnije za pacijente u ovakvim situacijama je da se potrude da se o svemu sami što bolje informišu, a uputstva za lekove naše agencije su svima lako dostupna.

Sve informacije su iz uputstva za imunizaciju ministarstva zdravlja i instituta Batut za mart 2022. godine.

Izvor- Batut

NultaTačka/drAleksandarLjubić