Sve vesti Svet

DVE JAPANSKE KOMPANIJE SE UDRUŽUJU SA BIL GEJTSOM U IZGRADNJI EKSPERIMENTALNOG NUKLEARNOG REAKTORA

DVE JAPANSKE KOMPANIJE SE UDRUŽUJU SA BIL GEJTSOM U IZGRADNJI EKSPERIMENTALNOG NUKLEARNOG REAKTORA

Dve japanske industrijske kompanije navodno planiraju da se udruže sa kompanijom Bila Gejtsa kako bi pružile tehničku podršku za nuklearni reaktor visoke tehnologije koji će biti izgrađen u američkoj državi Vajoming.

Očekuje se da će kompanije u januaru potpisati sporazum za Japansku agenciju za atomsku energiju (JAEA) i Mitsubishi Heavy Industries da obezbede industrijsku pomoć i podatke iz naprednih japanskih reaktora, izvestio je u subotu japanski dnevnik Jomiuri, pozivajući se na više izvora bliskih ovoj stvari.

TerraPower, nuklearni poduhvat koji je osnovao Gejts, planira da otvori svoju fabriku Natrijuma u Vajomingu već 2028. godine, a američke vlasti će obezbediti sredstva za polovinu projekta procenjenog na 4 milijarde dolara.

Radovi na izgradnji brzog reaktora snage 345.000 kilovata koji koristi natrijum kao rashladnu tečnost počeće 2024. godine.

Gejtsova kompanija je prvobitno planirala da radi sa državnom kompanijom China National Nuclear, ali ograničenja nuklearnih sporazuma sa Pekingom koje je uveo bivši američki predsednik Donald Tramp primorala su kompaniju da odustane od tog plana. SAD imaju dugu istoriju rivalstva sa Kinom i Rusijom, koje takođe razmišljaju o planovima za izgradnju i izvoz naprednih reaktora.

JAEA, koja ima ogromno iskustvo u radu sa brzim reaktorima hlađenim natrijumom, kao što su prototip brzog reaktora Monju u prefekturi Fukui i eksperimentalni brzi reaktor Joyo u prefekturi Ibaraki, pružaće operativne podatke i dizajn TerraPower-u.

Japan je 2016. godine imao gorko iskustvo sa razgradnjom svog prototipa naprednog reaktora Monju, projekat koji je koštao 8,5 milijardi dolara, i koji je dao slabe rezultate i godine kontroverze. Objekat Monju je imao nesreće, kršenja propisa i zataškavanja od svog nastanka. Reaktor je zatvoren nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA – Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/RT