Sve vesti Svet

DŽO BAJDEN POZVAO GUVERNERA NJUJORKA ENDRUA CUOMA DA PODNESE OSTAVKU NAKON PRIJAVA O SEKSUALNIM UZNEMIRAVANJIMA

Pisao Elena Vuk

Amerika

Guverner Njujorka Edru Cuomo suočio se u utorak sa sve većim pritiskom da podnese ostavku, uključujući i predsednika Džo Bajdena i druge nekadašnje demokratske saveznike, nakon što je istraga otkrila da je seksualno uznemiravao gotovo desetak žena.

“Mislim da bi trebao dati ostavku”, rekao je Bajden novinarima u utorak, ponavljajući reći sekretarke za javnost Bele Kuće Nancy Pelosy i njujorške američke senatorke Chuck Schumer i Kirsten Gillibrand, sve su demokrate.

Čelnik državne skupštine, koja ima moć da podnese optužbe za smenu, rekao je da je jasno da Cuomo više ne može ostati na dužnosti. Predsedavajući Carl Heastie, demokrata, rekao je da će krenuti da završi istragu o smeni “što je pre moguće”.

Cuomo je ostao prkosan, rekavši u snimljenom odgovoru: “činjenice se znatno razlikuju od prikazanih” i da “nikada nikoga nije neprikladno dodirnuo niti napravio neprikladan seksualni napad”.

U telefonskom razgovoru sa Heastie-om, Cuomo je insistirao da neće napustiti dužnost i rekao je, da sad mora raditi sa kolegama demokratama i prikupiti dovoljno glasova za zaustavljanje smene, kaže osoba upoznata sa razgovorom.

Ali Heastie je rekao da to ne može učiniti, rekla je osoba koja nije mogla javno da razgovara o detaljima privatnog razgovora i takođe je razgovarala sa Associated Press-om pod zahtevom da ostane anonimna.

Skoro petomesečna, nekrivična istraga, koju je nadzirao državni tužilac u Njujorku, a vodila su je dva spoljna advokata, zaključila je da je 11 žena unutar i izvan državne vlade govorilo istinu kada su rekle da ih je Cuomo neprimereno doticao, komentarišući svoja pojavljivanja ili sugestivno komentarisao o svom seksualnom životu.

Među tim optužbama našla se njegova pomoćnica koja je rekla da je Cuomo dodirivao njene grudi u guvernerovoj vili, te državni policajac na njegovim sigurnosnim podacima koji je rekao da joj je prešao rukom ili prstima po trbuhu i leđima.

Anne Clark, koja je vodila istragu sa bivšim američkim tužiocem Joonom Kimom, rekla je da optužbe imaju različite nivoe potvrde, uključujući i druge svedoke i istovremene tekstualne poruke. Istražitelji su intervjuisali 179 ljudi, uključujući i samog guvernera.

“Ovi intervjui i dokazi otkrili su duboko uznemirujuću, ali jasnu sliku: guverner Cuomo seksualno je uznemiravao sadašnje i bivše državne saradnike i zaposlene, kršeći savezne i državne zakone”, rekla je državna tužiteljka Njujorka Letitia James na konferenciji za novinare u utorak.

Mnoge žene su rekle da se plaše šta će im se desiti ako prijave Cuomovo ponašanje, rekli su istražitelji, opisujući njegovu administraciju kao neprijateljsko radno mesto “prepuno straha i zastrašivanja”.

Jednom je prilikom, otkrila je istraga, Cuomovo osoblje preduzelo mere “sa namerom da diskredituje i omalovaži” tužiteljku Lindsey Boylan, prvu bivšu radnicu koja ga je javno optužila za prekršaje, uključujući i za curenje poverljivih dosjea osoblja i izradu pisma kojim se napada njen kredibilitet.

Državna tužiteljka New York-a Letitia James

Nalazi istrage, detaljno objavljeni u javnom izveštaju na 165 stranica, povećavaju pritisak na 63-godišnjeg guvernera, koji je pre samo godinu dana bio cenjen zbog svog stalnog vođstva u najmračnijim danima krize COVID-19, čak su i pisali knjige o tome.

Od tada je video kako se njegovo stajanje urušava sa bubnjevima optužbi za uznemiravanje, pitanjima u odvojenom, tekućem ispitivanju o tome jesu li državni resursi ušli u pisanje knjige, te otkrićem da je njegova administracija skrivala pravi broj smrtnih slučajeva u staračkim domovima tokom pandemije.

Schumer-ova i Gillibrand-ova rekli su da izveštaj od utorka samo pojačava mišljenje koje su oni i drugi njujorški političari(demokrate) uputili Cuomu da podnese ostavku nakon što je većina navoda objavljena prošle zime.

“Nijedan izabrani zvaničnik nije iznad zakona. Ljudi u Njujorku zaslužuju bolje vođstvo u guvernerovoj kancelariji. I dalje verujemo da bi guverner trebao podneti ostavku ”, rekli su u zajedničkom saopštenju.

Dok je James-ova završila istragu bez upućivanja slučaja tužiocima zbog mogućih krivičnih prijava, lokalne vlasti mogle bi koristiti njene dokaze i nalaze za podizanje slučajeva. Okružni tužilac u Albany-ju David Soares rekao je da će zatražiti materijale iz James-ove kancelarije i pozvao žrtve da ga kontaktiraju.

Heastie je rekao da su nalazi istrage ključni za ubrzanje istrage Državne skupštine o tome ima li razloga za opoziv Cuoma, koji je prikupljao novac za potencijalni četvrti mandat. Skupština je angažovala vlastiti pravni tim da istraži bezbroj navoda o uznemiravanju, njegovoj knjizi, staračkim domovima i posebnom pristupu testiranju na COVID-19.

U svom snimljenom odgovoru, Cuomo se izvinuo samo dvema ženama: Charlotte Bennett, koja je rekla da je guvernerka pitala da li je otvorena za seks sa starijim muškarcem nakon što je priznala da je bila žrtva seksualnog napada, i ženi koju je poljubio na jednom venčanju. Cuomo je rekao da angažuje stručnjaka za reformu obuke o seksualnom uznemiravanju za državne službenike, uključujući guvernera.

No, negirao je druge optužbe kao izmišljene i kritikovao istražni proces, rekavši da su ga podstaknuli “politika i pristranost”. Objasnio je da je celog života fizički grlio ljude, da su to činili i njegovi majka i otac Mario Cuomo bivši guverner i da je taj gest trebalo da označava “toplinu i poštovanje”.

Cuomov advokat izdao je pisano pobijanje nalaza istrage, tvrdeći u većini slučajeva da se ozbiljne optužbe, poput navodnog pipkanja, nisu dogodile ili da su njegove radnje pogrešno protumačene.

“Za one koji koriste ovaj trenutak da postignu političke poene ili traže publicitet ili ličnu korist. Kažem da oni zapravo diskreditituju legitimne žrtve seksualnog uznemiravanja koje zakon treba da zaštiti ”, rekao je Cuomo.
Bennett-ova je nazvala guvernerovo izvinjenje “besmislenim”.

“Da mu je žao, povukao bi se. Tako funkcioniše odgovornost ”, rekla je za AP. “Ne verujem da će dati ostavku. Mislim da je sada posao da se započne postupak smene. ”

Izveštaj je prvi put detaljno izneo navode o državnoj policajki. Rečeno je da ju je Cuomo, osim što ju je dodirnuo, poljubio u obraz, zatražio njenu pomoć u pronalaženju devojke za njega i pitao je zašto ne nosi haljinu.

Takođe u izveštaju stoji još: tvrdnje žene koja radi za energetsku kompaniju koja je rekla da je Cuomo dodirnuo njene grudi na jednom događaju, prešao prstima preko njene košulje i naglas pročitao ime njene kompanije. Prema izveštaju, on se tada nagnuo i rekao joj: “Reći ću da vidim pauka na tvome ramenu” pre nego što joj je dodirnuo ruku između ramena i grudi.

“Ove hrabre žene istupile su da govore istinu, i time su izrazile veru u uverenje da, iako je guverner možda moćan, istina je još više”, rekla je Kim novinarima.

Cuomo se suočio sa više optužbi, počevši od Boylan-ove, koja je rekla da ju je Cuomo poljubio u usne nakon sastanka u kancelariji i daje rekao da će se “potruditi da me dodirne po donjem delu leđa, rukama i nogama”.

U 11-satnom intervjuu sa istražiteljima prošlog meseca, Cuomo je priznao određena ponašanja, negirajući druge navode, rekli su istražitelji.

Upitan o navodima da je zgrabio ženu za grudi, prema izveštaju, Cuomo je odgovorio: “Morao bih izgubiti razum da učinim tako nešto” ženi koju je jedva poznavao, sa više članova osoblja u blizini.

Propisi države Njujork definišu seksualno uznemiravanje tako da uključuje neželjeno ponašanje seksualne prirode, od neželjenog flerta do seksualnih šala, koje stvara uvredljivo radno okruženje, bez obzira na nameru počinitelja.

Cuomo je zagovarao značajni državni zakon iz 2019. koji je žrtvama seksualnog uznemiravanja olakšao dokazivanje svog slučaja na sudu. Navodne žrtve više ne moraju zadovoljiti visoku meru u dokazivanja da je došlo do seksualnog uznemiravanje.

165 stranica javnog dokumenta, istraga – https://ag.ny.gov/sites/default/files/2021.08.03_nyag_-_investigative_report.pdf

Možete pronaći njegovu video izjavu o ovom slučaju na internetu – https://www.msn.com/en-us/news/health/see-the-gesture-gov-cuomo-is-defending/vi-AAMTNWf

Nulta Tačka/AP/Time