Sve vesti Svet

EK predstavila plan: Sve zemlje EU da smanje potrošnju gasa za 15 odsto

EK predstavila plan: Sve zemlje EU da smanje potrošnju gasa za 15 odsto

Evropska komisija je predstavila svoj plan kako bi osigurala da 27 država članica mogu da se izbore u slučaju potpunog prekida gasa iz Rusije.

Plan koji je iznela izvršna vlast EU poziva na smanjenje potrošnje gasa u celom bloku za 15 odsto od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. zbog zabrinutosti da će se EU boriti, ne samo da popuni kapacitete za skladištenje gasa pre početka zime, već i da obezbedi dodatne zalihe tokom hladnijih meseci.

Komisija je navela da je cilj da se zaštiti snabdevanje domaćinstava i osnovnih korisnika kao što su bolnice i ključne industrije.

Kao deo predloga, zemlje članice bi morale da podnesu nacionalne energetske planove Komisiji do kraja septembra i da obezbeđuju ažurirane informacije na svaka dva meseca.

Od zemalja koje traže solidarne isporuke gasa biće potrebno da pokažu mere koje su preduzele da smanje domaću potrošnju, prenosi Rojters.

Predloženi zakon bi takođe dao Komisiji ovlašćenje da proglasi “uzbunu u Uniji” o sigurnosti snabdevanja i da nametne obavezno smanjenje potražnje za gasom u svim državama članicama.

Uzbuna bi se aktivirala kada postoji “značajan rizik od ozbiljne nestašice gasa ili izuzetno velike potražnje za gasom”, navodi se u saopštenju Komisije.

O predlogu Komisije raspravljaće ministri EU tokom vanrednog energetskog samita 26. jula.

Nulta Tačka/Sputnik