Sve vesti Svet

Ekolozi ćute dok TOKSIČNI farmaceutski otpad pluta četvrtinom svetskih reka

Ekolozi ćute dok TOKSIČNI farmaceutski otpad pluta četvrtinom svetskih reka
Pisao Elena Vuk

Četvrtina svetskih reka sadrži “potencijalno toksične nivoe” farmaceutskih lekova, pokazalo je istraživanje. Beta blokatori, antibiotici, antidepresivi, lekovi za spavanje i antihistaminici su široko pronađeni u vodenim putevima u studiji Univerziteta u Jorku.

U rekama na svim kontinentima, uključujući Antarktik, pronađeni su tragovi „potrošnog materijala za život“ kao što su nikotin i kotinin, kofein i paracetamol. Studija upozorava da prisustvo ovih lekova predstavlja „pretnju po životnu sredinu i globalno zdravlje“.

To bi moglo uticati na slatkovodna staništa i divlje životinje, potkopati klimatske ciljeve i čak dovesti do otpornosti na antimikrobne lekove. Studija takođe navodi da bi povećani nivoi antibiotika u rekama mogli doprineti razvoju otpornih bakterija i podrivati efikasnost lekova.

Na stotine mrtvih ptica padaju sa neba u Meksiku! Kamera sve snimila (VIDEO)

Analizirano je više od 1.000 lokacija na 258 reka, uključujući Temzu, Amazon i reku Najrobi u Keniji.

Istraživači su otkrili da su „aktivni farmaceutski sastojci“ prisutni na nivou koji se smatra nebezbednim za vodene organizme u četvrtini.

Reke u Pakistanu, Boliviji i Etiopiji su neke od najzagađenijih, dok su reke na Islandu, Norveškoj i amazonskoj prašumi najmanje. U Velikoj Britaniji, 12 reka je ispitano i farmaceutski lekovi su pronađeni u svim osim Snoudonije u severnom Velsu.

Najkontaminiranija lokacija u Velikoj Britaniji bila je reka Klajd u Glazgovu.

Koncentracije u rekama Ujedinjenog Kraljevstva bile su u skladu sa evropskim lokacijama uopšteno.

Ko-vođa projekta dr Džon Vilkinson, sa Univerziteta u Jorku, rekao je: „Već više od dve decenije znamo da farmaceutski proizvodi prodiru u vodenu sredinu gde mogu da utiču na biologiju živih organizama.

„Ali jedan od najvećih problema sa kojima smo se suočili u rešavanju ovog pitanja je taj što nismo bili baš reprezentativni kada smo nadgledali ove zagađivače, sa skoro svim podacima fokusiranim na nekoliko odabranih oblasti u Severnoj Americi, zapadnoj Evropi i Kini.

„Kroz naš projekat, naše znanje o globalnoj distribuciji farmaceutskih proizvoda u vodenoj sredini je sada značajno poboljšano.”

Izveštaj je objavljen u časopisu Proceedings of the National Academi of Sciences. To je jedna od najobimnijih studija sprovedenih na globalnom nivou.

Nulta Tačka/EveningStandard