Sve vesti Svet

Ekonomista sa Volstrita: Zapad sebi pucao u nogu, Rusija pobedila SANKCIJE

Ekonomista sa Volstrita: Zapad sebi pucao u nogu, Rusija pobedila SANKCIJE

Bivši analitičar Volstrita kaže da je ruska ekonomija postala samodovoljna

Ekonomski rat koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije imao je suprotan efekat i mogao bi zemlji doneti mnogo dobrog, rekao je bivši finansijer sa Volstrita Majkl Hadson za nemačku novinsku kuću Junge Velt.

„ Sankcije Zapada su velike za Rusiju. Svaka zemlja kojoj prete američke sankcije je prinuđena da postane samodovoljna “, rekao je Hadson u intervjuu objavljenom u subotu.

On je rekao da su sankcije efektivno gurnule Rusiju ka supstituciji uvoza i da je zemlja na putu da se potpuno oslobodi oslanjanja na zapadnu robu.

„ Umesto da uvozi nemačke automobile, Rusija se okreće Kini kako bi razvila sopstvenu automobilsku industriju. Rusija se sada veoma brzo kreće da zameni svoju zavisnost od Zapada u pogledu industrijskih dobara sopstvenom domaćom proizvodnjom. Jedine stvari koje ne mogu da proizvedu su filmovi Volta Diznija i italijanske tašne “, rekao je ekonomista, dodajući da iako Rusija verovatno neće moći masovno da proizvodi neke od luksuznih predmeta koje je ranije uvozila, njena privreda će u velikoj meri postati samostalna. dovoljan.

Hadson je takođe primetio da su sankcije, iako usmerene na smanjenje profita Rusije od izvoza energije, umesto toga „ donele dodatne prihode ruskom državnom budžetu“.

„Rusija je veliki korisnik planova nemačkog energetskog embarga. Što manje gasa Rusija proda, više novca zarađuje “, naveo je on, misleći na naglo rastuće cene energenata koje rastu u korelaciji sa padom ruskog izvoza.

Sankcije usmerene na rusku ekonomiju takođe nisu uspele da destabilizuju nacionalnu valutu, rublju, i ubrzale su proces dedolarizacije, rekao je analitičar.

„ Čak i pre rata u Ukrajini bilo je napora da se dedolarizuje [ipak] niko nije očekivao da će proces početi tako brzo… Ali […] Vašington je zamrznuo sve račune u dolarima i evrima, tako da je Rusija morala da se izvuče iz dolara sistema. I to je ono što je pomoglo ruskoj rublji. Namera zapadnih sankcija bila je da se rublja uruši kako bi se poskupio ruski uvoz…

Umesto toga, ruska vlada je uzvratila i odlučila: Ako nam ne budu plaćeni u evrima i dolarima za naftu, gas, titanijum i aluminijum, Zapad će morati da plati u rubljama. I tako je rublja poskupela. Pošteno je reći da je Zapad pucao sebi u nogu. ”

Hadson je, međutim, primetio da je „ najveći korisnik “ Rusije koja je opterećena sankcijama Vašington. To je zato što je Evropa, koja se u velikoj meri oslanja na rusku energiju, suočena sa istovremenom energetskom i prehrambenom krizom, što joj ostavlja malo mogućnosti da obrati pažnju na druga pitanja.

„ U suštini, Vašingtonu nije stalo da Rusija dobije rat [u Ukrajini], jer su SAD uspele da eliminišu svoju konkurenciju u Evropi, posebno Nemačku .

NultaTačka