Sve vesti Svet

EKSKLUZIVNO!!! INSAJDERI IZ REDAKCIJE PROGOVORILI! NEW YORK TIMES STOPIRAO ISTRAGU O POREKLU COVID-a 19!

Glavni urednik New York Times-a uputio je zaposlene Times-a da ne istražuju poreklo COVID-a 19, potvrdila su danas dva zaposlena u časopisu Times.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

,,Početkom 2020”, rekao mi je jedan vetaran iz Times-a, da je predložio višem uredniku da istraže poreklo COVID-a 19. Rečeno mu je da je opasno objavljivati članak o poreklu koronavirusa. Postojao je otpor pokretanju bilo čega što bi moglo da ukaže na to da je COVID 19 napravio čovek ili da je slučajnu iscurio iz laboratorije.

Globalna pandemija tada je bila u ranoj fazi. Donald Tramp se kandidovao za izbore i nazvao SARS-CoV-2 ,,kineskim virusom”. Njegov državni sekretar Mike Pompeo rekao je za ABC u maju 2020. godine da je video ,,značajne” i ,,velike dokaze” o virusu koji potiče iz Instituta za virusologiju u Wuhanu. Nekoliko nedelja kasnije, Sir Richard Dearlove, bivši čelnik britanske službe Mi6 složio se te izjavio da pristaje da je virus inženjerski begunac iz Instituta za virusologiju u Wuhanu.

covid origines wuhan institute virology

Ipak, Times je, prema dva dobro postavljena izvora, odbio da istraži najveću priču našeg vremena. Umesto toga, navodno su stariji urednici potisnuli naporeda da se ispita poreklo virusa a Times je odbacio optužbu da odbaci svako preispitivanje nazivajući sve one koji tvrde da je ovaj virus veštački teoretičarima zavere.

,,Smatralo se da je to teorija zavere”, potvrđuje drugi insajder časopisa Times koji je u to vreme bio na visokoj poziviji u drugom odseku, te je takođe predložio istragu. ,,Ta tema je bila nedodirljiva. Činjenica da je Tramp prihvatio hipotezu veštačkog virusa je učinila stvari još težim.”

,,Ideja se smatrala opasnom”, složio se prvi izvor. Oni sugerišu da urednici Tajmsa nisu bili motivisani domaćom politikom u izbornoj godini, pa čak ni mržnjom prema Trampu koja je bila toliko velika da ih je navela da veruju SZO-u i kineskoj vladi umesto američkoj administraciji pod Donaldom Trampom tada.

U godina pre COVID-a 19, prihodi iz Kine bili su sastavni deo poslovnog modela Tajmsa. List je primao milione dolara od prodajnih mesta pod kontrolom kineske vlade, posebno China Daily-a, i objavljivao je ,,reklame” kojima se potiskuje diktatura kineske vlade. The Times nije bio sam u ovome, nekoliko medija bilo gde na Zapadu je radio i radi tako a Times je 2012 pokrenuo i izdanje na kineskom jeziku da bi na kraju od toga napravio luksuzni časopis.

VAŽNA VEST! OTKRIVENI MEJLOVI ŠEFA IZBORNE KOMISIJE U MILVOKIJU! PODSMEVA SE IZBORNOJ KRAĐI U TOKU AMERIČKIH IZBORA (FOTO)

,,Disonanca je zapanjujuća”, kaže jedan od mojih izvora. Možda i nije tako velika kao nesklad između onoga što je Times smatrao prikladnim za štampanje 2020. godine, onoga što sada smatra prikladnim za štampanje i onoga što se zaboravlja da se desilo.

Izveštaji o istraživanju ,,povećanja funkcije” koronavirusa već šsu bili u javnom domenu početkom 2020. Takođe su bili i izveštaji o curenju iz laboratorija, u SAD-u i inostranstvu. Umesto da rade ono što bi novinari i trebali da rade, da postavljaju pitanja- Times je stigmatizovao raspravu o preklu COVID-a 19. Alexandra Stevenson, reporterka Timesa iz Hong Konga nazvala je priču o curenju iz laboratorije ,,vrstom zavere koja je rezervisana za čudake.”

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”