Sve vesti Svet

Ekspert upozorava: Svet ima pšenice za još samo 10 NEDELJA!

Ekspert upozorava: Svet ima pšenice za još samo 10 NEDELJA!

Globalna nesigurnost hrane dostigla je nivo koji nije viđen od finansijske krize 2008. godine, kaže Sara Menker, izvršna direktorica Gro Intelligence, globalne kompanije koja koristi veštačku inteligenciju i javne i privatne podatke za predviđanje trendova u snabdevanju hranom.

Ona je rekla UN-u da svet ima pšenice za svega 10 nedelja.

Obraćajući se na posebnom sastanku Saveta bezbednosti u subotu, ona je rekla da sukob Rusije i Ukrajine nije uzrok krize sigurnosti hrane, već je “jednostavno dolio ulje na vatru koja je dugo gorela”.

Ekspert je kao glavne razloge za krizu ukazao na rasprostranjenu nestašicu đubriva, probleme u lancu snabdevanja i rekordne suše.

“Ovo nije ciklično. Ovo je seizmično”, rekla je Menker, napominjući da “čak i ako bi se rat završio sutra, naš problem sigurnosti hrane neće nestati u skore vrijeme bez usklađene akcije.”

NOVO! BRANIMIR NESTOROVIĆ I MARIO ZNA RASTURAJU GLOBALISTIČKE AGENDE

Naglasila je da „bez agresivnih globalnih akcija, izlažemo se riziku od velike ljudske patnje i ekonomske štete“.

Kriza žitarica se oseća širom sveta jer su cene pšenice u poslednja dva meseca skočile na rekordno visoke vrednosti. Veliki proizvođači poput Rusije, Kazahstana i Indije ukinuli su izvoz kako bi zaštitili svoje domaće tržište, dok su ukrajinske isporuke u opasnosti zbog sukoba koji je u toku. To je izazvalo strahove od nesigurnosti hrane i gladi širom sveta.

Izvršni direktor Svetskog programa za hranu UN-a, David Beasley, ranije je rekao da 49 miliona ljudi u 43 zemlje već “kuca na vrata gladi”.

NultaTačka